Zuid Afrikaanse Kip In Filodeeg
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg

Wist je dat de Zuid-Afrikaanse keuken heel gevarieerd is? Deze Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg is één van de vele gerechten die Zuid-Afrika rijk is. In dit recept verwerken we onder andere kip, kurkuma en tijm. Drie ingrediënten die we veel terug zien komen in Zuid-Afrikaanse gerechten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zuid-afrikaanse kip in filodeeg

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
40 min
Totale tijd
1u 20min
Kookmodus
1
Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking. Pel intussen de uien en snijd in halve ringen.
2
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en dek de pan af met een deksel. Laat de ui 10 min. rustig bakken.
3
Draai het vuur laag en haal het deksel van de pan. Laat de ui nog 20 min. karamelliseren op laag vuur.
4
Snijd ondertussen de kipdijfilet in reepjes. Snijd de prei in ringen en spoel in een vergiet. Snijd de paprika in blokjes.
5
Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de kipdijfilet in 5 min. rondom aan. Draai het vuur middelhoog, voeg de prei en paprika toe en laat 5 min. meebakken.
6
Verwarm de oven voor op 200°C. Ris de takjes tijm. Klop de eieren los met de kurkuma en tijm. Smelt de boter in een kleine steelpan op laag vuur. Voeg de abrikozenjam toe aan de ui en laat 5 min. meebakken op laag vuur.
7
Vet ondertussen de springvorm in met een laagje roomboter met behulp van een kwastje. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet dit ook in.
8
Verdeel het filodeeg over de springvorm, smeer steeds een laagje boter tussen de vellen filodeeg. Verdeel het paneermeel over de bodem.
9
Meng het eimengsel door de kip, prei en paprika. Voeg de gekarameliseerde ui toe en roer goed door. Verdeel het geheel over de springvorm en vouw de randen van het filodeeg iets naar binnen.
10
Bak de filodeegtaart 40 minuten in de oven. Dek na 20 min. af met aluminiumfolie om te voorkomen dat het filodeeg te donker wordt.

De Zuid-Afrikaanse keuken

De Zuid-Afrikaanse keuken is een mix van verschillende culturen en tradities, waaronder de inheemse Zuid-Afrikaanse keuken, de Nederlandse, Maleisische, Indiase en Britse keuken. Het land heeft een lange geschiedenis van kolonisatie en immigratie, wat heeft geleid tot een unieke culinaire ervaring.

Braai, een soort barbecue, is een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Het wordt vaak gebruikt om vlees te grillen, zoals boerewors (een traditionele worst) en sosaties (gemarineerd vlees op een spies). Pap, een soort maïsmeel, is ook een belangrijk gerecht en wordt vaak geserveerd met een stoofpot van vlees en groenten.

Biltong, een soort gedroogd vlees, is een populaire snack in Zuid-Afrika en wordt vaak gegeten tijdens het kijken naar sportwedstrijden. Bobotie, een gehaktschotel met ei en rozijnen, is een ander klassiek gerecht dat vaak wordt geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden.

 

Verschillende manieren om kip te bereiden

Kip is een veelzijdig en populair ingrediënt dat in veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Van gegrilde kip tot kippensoep, er zijn tal van mogelijkheden om het te bereiden. Een van de meest populaire gerechten met kip is kippenborstfilet. Het is mager en kan op veel verschillende manieren worden bereid, zoals gegrild, gebakken of gepocheerd. Het is ook een veelgebruikt ingrediënt in pastagerechten en salades.

Een andere populaire manier om kip te bereiden is door het te braden. Een hele kip uit de airfryer of uit de oven braden met kruiden en groenten is een klassiek gerecht dat perfect is voor feestelijke gelegenheden. Daarnaast is gefrituurde kip ook erg populair, vooral in de vorm van chicken wings.

Kip is ook een belangrijk ingrediënt in verschillende internationale gerechten. Bijvoorbeeld, de Indiase keuken heeft tikka masala en tandoori kip, terwijl de Thaise keuken een pittige kipsalade heeft genaamd larb gai. In de Mexicaanse keuken is kip een belangrijk onderdeel van de vulling voor taco’s en burrito’s.

Met zoveel verschillende manieren om kip te bereiden, is het niet verwonderlijk dat het een van de meest geliefde ingrediënten is in keukens over de hele wereld.

Wat is Zuid-Afrikaanse kip?

Zuid-Afrikaanse kip is een gerecht dat veel wordt gegeten in Zuid-Afrika. Het is een smaakvolle en kruidige kipbereiding, vaak gemarineerd in een mengsel van specerijen en kruiden zoals paprika, knoflook, gember en chilipoeder. Het wordt meestal gegrild, gebakken of gebarbecued en geserveerd met bijgerechten zoals rijst, groenten of salades.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via