Als fervent wintersporter ken je het gevoel vast en zeker: je hebt een week lang heerlijke apfelstrudels gegeten en wanneer je thuiskomt van wintersport blijf je er zin in hebben. Waarom zou je het dan niet zelf maken? Met dit recept voor traditionele Weense apfelstrudel mét zelfgemaakte vanillesaus houd je het wintersportgevoel langer vast.
Tip: bruine rum is verkrijgbaar bij drankenspeciaalzaken.
Tip: wil je de vanillesaus koud serveren? Laat deze dan afgedekt afkoelen, zo voorkom je dat er een ‘velletje’ op de saus komt.
Proef de echte apfelstrudel zoals je ‘m in Oostenrijk op wintersportvakantie ook krijgt, maar dan helemaal zelfgemaakt! Maar welk deeg gebruik je? Als je zelf apfelstrudel maakt, kun je ervoor kiezen om het te maken met bladerdeeg of filodeeg. Het verschil tussen apfelstrudel met bladerdeeg of apfelstrudel met filodeeg zit in de dikte van het deeg, maar ook in hoe knapperig de apfelstrudel wordt. Bladerdeeg wordt wat dikker in de oven, terwijl filodeeg een stuk knapperiger is. Zowel bladerdeeg als filodeeg zijn goed bruikbaar om apfelstrudel mee te maken; het is maar net wat jij lekker vindt!
Een apfelstrudel is een traditioneel Oostenrijks en Duits dessert dat bestaat uit een zoete vulling van appels, rozijnen en suiker, omhuld door een dun laagje deeg dat wordt gebakken en bestrooid met poedersuiker.
De oorsprong van de apfelstrudel ligt in Oostenrijk en het is een populair dessert in de Oostenrijkse, Duitse en Hongaarse keuken. De apfelstrudel is in de 18e eeuw ontstaan en heeft zich sindsdien verspreid over de hele wereld als een geliefd gerecht.
Een apfelstrudel moet ongeveer 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C worden gebakken totdat het deeg goudbruin en knapperig is. Het is belangrijk om de apfelstrudel tijdens het bakken goed in de gaten te houden en indien nodig de temperatuur of baktijd aan te passen.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment