Niveau
Gevorderd
Tijd
1u 0min
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vrij van vis

Traditionele Weense apfelstrudel met vanillesaus

Als fervent wintersporter ken je het gevoel vast en zeker: je hebt een week lang heerlijke apfelstrudels gegeten en wanneer je thuiskomt van wintersport blijf je er zin in hebben. Waarom zou je het dan niet zelf maken? Met dit recept voor traditionele Weense apfelstrudel mét zelfgemaakte vanillesaus houd je het wintersportgevoel langer vast.

Mijn menu planner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten

Recept traditionele weense apfelstrudel met vanillesaus

Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 30min
1
Laat de rozijnen minimaal 10 min. wellen in de rum. Smelt ondertussen de roomboter in een koekenpan op laag vuur, houd 1/3 apart. Bak het paneermeel in de rest van de boter goudbruin.
2
Verwarm de oven voor op 200°C. Pers het sap uit de citroen in een grote kom. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes en voeg samen met de kaneelsuiker bij het citroensap. Meng het paneermeel en de rozijnen door de vulling.
3
Leg 2 plakken filodeeg op een vochtige theedoek, laat iets overlappen. Bestrijk de plakken met een laagje boter. Leg de volgende 2 plakken filodeeg erop. Verdeel de vulling over de helft van het deeg, laat 3 cm aan de randen vrij. Bestrijk de rest van het deeg met boter.
4
Vouw de vrijgelaten randen deeg over de vulling. Rol de strudel op, vanaf het deel met de vulling naar het deel zonder vulling. Plaats de strudel met de vouwrand naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met boter.
5
Bak de strudel 25 tot 30 min. in de oven.
6
Maak intussen de vanillesaus. Breng de slagroom op laag vuur aan de kook. Snijd de vanillepeul open en schraap met de achterkant van een mes het vanillemerg eruit. Voeg het merg en de peul toe aan de slagroom.
7
Splits de eidooier van het eiwit. Meng de dooier met de vanillesuiker. Voeg er langzaam en al roerend de hete slagroom aan toe. Laat de saus indikken op laag vuur, maar breng niet meer aan de kook.
8
Serveer de apfelstrudel met poedersuiker naar smaak en de vanillesaus apart.

Tip: bruine rum is verkrijgbaar bij drankenspeciaalzaken.

Tip: wil je de vanillesaus koud serveren? Laat deze dan afgedekt afkoelen, zo voorkom je dat er een ‘velletje’ op de saus komt.

Apfelstrudel bladerdeeg of apfelstrudel filodeeg?

Proef de echte apfelstrudel zoals je ‘m in Oostenrijk op wintersportvakantie ook krijgt, maar dan helemaal zelfgemaakt! Maar welk deeg gebruik je? Als je zelf apfelstrudel maakt, kun je ervoor kiezen om het te maken met bladerdeeg of filodeeg. Het verschil tussen apfelstrudel met bladerdeeg of apfelstrudel met filodeeg zit in de dikte van het deeg, maar ook in hoe knapperig de apfelstrudel wordt. Bladerdeeg wordt wat dikker in de oven, terwijl filodeeg een stuk knapperiger is. Zowel bladerdeeg als filodeeg zijn goed bruikbaar om apfelstrudel mee te maken; het is maar net wat jij lekker vindt!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk
  • Gluten
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via