Knapperig, snel gemaakt en vol van smaak. Deze flammkuchen met pompoen en Manchego is een heerlijke twist op de klassieke variant. De crème fraîche, uienchutney en Manchego combineren perfect met de geroosterde pompoen, pijnboompitten en verse kruiden. Heerlijk als lichte avondmaaltijd, maar ook zeker geschikt als lunch recept.
Waar de flammkuchen precies vandaan komt, is nog onduidelijk, maar het is een specialiteit uit de Elzas. Dit is een gebied met zowel Duitse als Franse invloeden, en daarom staat de flammkuchen ook wel bekend als een tarte flambée. Hoe de flammkuchen is ontstaan? Eigenlijk heel simpel: er werd vroeger een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven gelegd om te testen of ze heet genoeg waren. Werd het deeg te snel donker, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Er was namelijk geen thermometer en op deze manier konden ze goed de temperatuur inschatten. Later gingen ze het deeg waarmee ze de oventemperatuur meten gebruiken als bodem en werd het belegd met crème fraîche, spek en ui. Het klassieke flammkuchendeeg werd geboren!
Met een knapperige bodem en afgetopt met je favoriete ingrediënten is een flammkuchen recept altijd een goed idee. Het is ook een ideale manier om restjes groenten te verwerken door ze in plakjes te snijden en te gebruiken als topping. Zo gebruiken we in dit recept voor flammkuchen met pompoen een halve pompoen. De andere helft heb je misschien wel gebruikt als basis voor een romige saus van je favoriete pasta recept of verwerkt in een ovenschotel. Wil je eens wat nieuws proberen? Dan raden we deze flammkuchen met camembert en mandarijn aan. De combinatie van frisse mandarijn, uitgebakken knapperige spekjes, pittige rode ui en romige camembert is er eentje voor in de boeken. Al je smaakpapillen worden geprikkeld!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment