Pasta met tomaat-auberginesaus

Pasta recepten

Pappardelle in limoncello roomsaus met krokante pancetta

Wat is het eerste waar jij aan denkt bij Italiaans eten? Waarschijnlijk pizza, heerlijke tiramisu en, natuurlijk, pasta! Wist je dat er wel meer dan 700 verschillende pastasoorten zijn? Dit betekent dus dat er genoeg te variëren valt. Naast de pasta vorm kun je ook eindeloos blijven variëren in de vulling van de gerechten. Iedereen lust daarom wel minimaal één soort pasta. Lees verder voor nieuwe pasta inspiratie in alle soorten en maten, van heerlijke goed gevulde pasta recepten tot net zo lekkere slanke pasta recepten.

Hoe maak je pasta?

De eerste stap en zeker niet onbelangrijk: het koken van de pasta. Maar hoe doe je dit? Pasta kook je in een grote pan, met veel water en zout naar smaak. Volgens de Italianen moet pasta zwemmen in zout, dus ben niet te voorzichtig hiermee. Tijdens het koken kan pasta wel twee keer het eigen gewicht water opzuigen, dus het is erg belangrijk dat de pan groot genoeg is. Blijf ook genoeg roeren in de pan om plakkende pasta te voorkomen!

De kooktijd van pasta verschilt per soort. Zo kook je penne ongeveer 10 minuten, maar tagliatelle daarentegen slechts 5 minuten. Het is daarbij wel belangrijk dat je van te voren weet hoe je de pasta gekookt wil hebben. Al dente? Of liever iets zachter? Proef tussendoor of de pasta de gewenste gaarheid heeft. Pas je kooktijd daarop aan en gebruik de kooktijd op de verpakking als richtlijn.

Pasta carbonara

Hoelang kun je pasta bewaren?

Te veel pasta gemaakt? Dat hoeft geen probleem te zijn, want je kunt pasta later weer opwarmen. Voor het lekkerste resultaat kun je het beste de saus opnieuw opwarmen en de pasta vers koken. Je kunt de pasta ook in zijn geheel opwarmen, maar zorg er dan voor dat alvorens de pasta de koelkast ingaat je er een paar druppels olijfolie doorheen roert. Op deze manier heb je de minste kans op plakkende pasta!

Gekookte pasta is tot twee dagen te bewaren in een goed afgesloten bak in de koelkast. Ook pasta met saus, zoals een pasta carbonara, kun je tot twee dagen gekoeld bewaren. Pasta carbonara opwarmen doe je voor het beste resultaat in de pan met een scheutje water, op middelhoog temperatuur. Zo behoud je de heerlijke romige structuur van pasta carbonara.

Makkelijke pasta recepten

Zin in een Italiaans getint avondje, maar niet veel tijd (of zin) om uitgebreid te kokkerellen? Maak een van onze makkelijke recepten met pasta! Er zijn eindeloos veel makkelijke pasta recepten, voor ieder wat wils. Ga je voor de klassieke Lasagne bolognese? Of ben je misschien wel benieuwd naar onze vegetarische topper Truffelravioli in romige botersaus? Deze en nog veel meer andere makkelijke recepten met pasta zijn te vinden op onze website.

Pasta soorten

Met meer dan 700 verschillende soorten pasta is het misschien wel hét ingrediënt met de meeste variatie. Naast de verschillende vormen heb je ook verschillende soorten deeg en verschillende diktes. Denk bijvoorbeeld aan wel of geen volkoren pasta, normale of gekleurde pasta, dikke pasta of dunne pasta en ga zo maar door. Is jouw favoriete pasta soort pappardelle? Maak dan eens ons ‘ricette pasta’ Pappardelle in limoncello roomsaus, met de lekkere lange en dikke pasta linten van Toscaanse afkomst. Een andere favoriet van ons onder de pasta recepten is deze Gnocchi met dillepesto en kabeljauw, een pasta soort gemaakt van aardappelen en meel.

Pasta ingrediënten

De ingrediënten van pasta zijn net zo uiteenlopend als de pasta soorten. Zo bestaat de traditionele Pasta carbonara voornamelijk uit ei, Parmezaanse kaas en spekjes. Maar deze Pastasalade bijvoorbeeld bestaat weer uit geheel andere ingrediënten, namelijk erwtjes en prosciutto. Door de talloze mogelijkheden zijn wij groot fan van pasta!

Gezonde pasta recepten met kip of gehakt

Gerechten met pasta zijn zo gezond als je ze zelf maakt. Wij hebben een aantal gezonde recepten met pasta op een rij gezet. Zin in kip? Probeer een van onze gezonde recepten met kip en pasta, zoals Volkoren penne met kip en spinazie. Als je meer zin hebt in gehakt is dat geen probleem, want er zijn ook veel gezonde pasta recepten met gehakt. Maak eens onze Rigatoni pasta met chorizo en gehakt. Vervang de rigatone pasta met de volkoren variant voor een nóg verantwoordere keuze. Ook voor de kids hebben wij een heerlijk verantwoord recept klaarstaan, namelijk deze Kidsproof volkoren pastasalade!

Pasta Arrabiata Met Pangasius

Pasta maaltijd van de dag

Wat ga jij vandaag koken? Waarschijnlijk heb je na het lezen van deze pagina zin gekregen in een pasta maaltijd, dat is natuurlijk niet gek! Daarom hebben wij als maaltijd van de dag een gezonde pasta maaltijd klaarstaan: Pasta arrabiata met pangasiusfilet. Deze pittige pasta maaltijd wordt normaliter gemaakt met rode pepers, maar wij gebruiken jalepeño. Dit geeft de pasta een lekker pittig randje, maar maakt het niet zo pittig als met rode pepers. Zoals de Italianen zeggen: Buon appetito!

Populaire thema’s & andere recept ideeën