De smaak van pompoen in een recept creëert een echte smaakmaker. Met de inspiratie (recepten) hoef je je niet meer af te vragen wat je kunt doen met pompoen. Van een pompoensoep tot een risotto met pompoen of een pompoenstamppot. Talloze inspiratie voor lekkere recepten met pompoen! Pompoen is het ultieme ingrediënt voor de herfstperiode. Een echte aanrader dus om op zoek te gaan naar jouw favoriete pompoen recept.
Pompoensoep is een heerlijke en veelzijdige klassieker voor de herfst en de winter. Ben je op zoek naar een lekker recept pompoensoep voor koude herfst- en winterdagen? Onze pompoensoep recepten zijn makkelijk te maken en heerlijk om van te genieten. Voor een romige twist kan je bijvoorbeeld gaan voor pompoensoep met kokosmelk. Deze soep kan je helemaal naar je eigen zin kruiden, maak bijvoorbeeld pittige pompoensoep door kruiden in de pompoensoep te doen zoals chili. Houd je meer van zoet? Probeer dan heerlijke pompoensoep met wortel. Door wortel toe te voegen krijgt de soep een heerlijk zoete smaak. Of probeer eens dit pompoensoep recept: pompoensoep met zoete aardappel!
Pompoen is een veelzijdige en smaakvolle groente waar je in de keuken alle kanten mee op kan, van hartig tot zoet! De pompoen wordt vooral in het najaar veel bereid. Deze groente bevat weinig calorieën en veel vezels, daarnaast krijg je via pompoen veel ijzer en vitamines binnen. Lekker gezond dus! Met pompoen kan je veel soorten gerechten bereiden, denk aan soep, AVG en stamppot. Ook kan je de pompoen op veel verchillende manieren bereiden. Je kan een pompoen uithollen, pureren, bakken of roosteren. Geroosterde pompoen geeft de pompoen een extra lekkere en sterke smaak. Ook kun je de pompoenpitten roosteren voor een lekkere crunch. Houd jij van een lekker vol bord pasta? Bekijk dan eens onze creamy pumpkin spice pasta.
Als je aan pompoen denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een pasta met pompoen. Maar wist je dat dat eigenlijk heel lekker is? Deze spaghetti met pompoenblokjes en spek is een goede combinatie van smaken. Ook de geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat de smaken mooi in balans zijn. Een ander recept dat bij de Italiaanse keuken past is de open pompoen lasagne, een leuk recept dat er niet alleen mooi uitziet maar ook heerlijk smaakt.
Risotto met pompoen is een gerecht dat je geprobeerd moet hebben. Pompoenrisotto met krokant spek is perfect voor het herfstseizoen. Gelukkig is dit heerlijke pompoenrisotto zoals eenpansrisotto met pompoen en rozemarijn gemakkelijk te maken, risotto bereiden is helemaal niet moeilijk! Bak de risottorijst eventjes en blus beetje bij beetje de rijst af met de zelfgemaakte pompoenpuree, en roeren maar!
Recepten met flespompoen kunnen enorm smaakvol zijn. Flespompoen is een langwerpige, peervormige winterpompoen met een gladde, beige tot lichtoranje schil en zoet, oranje vruchtvlees. Deze pompoensoort is geliefd om zijn milde smaak en romige textuur. Flespompoen kan verwerkt worden in verschillende gerechten. Probeer bijvoorbeeld de pompoen plaattaart met chipolataworstjes. Een lekker recept voor de avondmaaltijd, maar je kan het ook in stukken serveren als borrelhapje! Een ander soort pompoen is de muskaat pompoen. Een lekker gerecht met deze pompoen is de eenpansrisotto met rozemarijn.
Pompoen is ook lekker in een curry. Bijvoorbeeld deze pompoencurry met kikkererwten. Een verantwoord gerecht met heerlijke kruiden zoals komijnzaad, kerrie en koriander. Ook de pompoencurry met paksoi is een aanrader. De combinatie van paksoi en pompoen is heerlijk voor de koude(re) maanden. Pompoen is niet voor niets de seizoensgroente van de herfst.
Van een heerlijke lasagne wordt iedereen blij, maar hoe leuk is het om aan de lasagne een lekkere herfstachtige twist te geven door er een pompoenlasagne van te maken? Door pompoen aan de lasagne toe te voegen geef je de pasta een zoetere smaak. Niet alleen wordt het gerecht iets specialer, het ziet er ook nog eens leuk uit. Tijd om aan de slag te gaan!
Laat je verrassen door verrukkelijke pompoen gerechten uit de oven en ovenschotels van pompoen. Ontdek zelf de veelzijdigheid van (fles)pompoen in de oven. Wat dacht je van gevulde pompoen uit de oven met couscous? Een gerecht dat in slechts 3 bereidingsstappen op tafel staat. Of ga je toch voor de aardappel-pompoenfrittata met Taleggio? De Italiaanse en de Franse keuken worden in dit gerecht samengebracht.
Pompoenstamppot is een heerlijk, herfstachtig gerecht dat perfect is voor de koudere dagen. Het is een twist op de klassieke Hollandse stamppot, maar dan met een zachte, zoete smaak van pompoen als basis. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke kruidige pompoenstamppot met zoete aardappel. Een lekker stukje vlees of worst gaat perfect samen met de zachte textuur van de stamppot. Voor een vegetarische optie is gebakken feta een heerlijke vleesvervanger.
Je kan veel kanten op met pompoen. Het kan verwerkt worden in een hartige pompoentaart of pompoencake, bijvoorbeeld deze lekkere pumpkin pie met kokosslagroom. Van deze hartige taart met pompoen wordt iedereen blij! Een heerlijk dessert met pompoen is de chai pumpkin crème brûlée. De romige, warme smaak van de pompoen gaat goed samen met de kruidige chai. Ook kan je pompoen goed verwerken in drankjes. Bijvoorbeeld deze pumpkin spice latte of de pumpkin spice apple smoothie.
Op zoek naar een lekkere pasta met pompoen? Deze tortellini met pompoen is makkelijk en snel om te maken en harstikke lekker. Pompoen kan je verwerken in de saus voor een pasta, maar ook kan je de losse stukjes gebruiken voor door de pasta.
Wie is er nou niet dol op lekkere pannenkoeken? Maak de pannekoeken nog lekkerder door er pompoenpuree doorheen te doen. Hierdoor krijgen de pannenkoeken een nog zoetere smaak en een heel leuk kleurtje! Maak het gerecht helemaal af door de pompoen pannenkoeken af te toppen met ahornsiroop en ongezouten roomboter.
Het recept van de dag is kruidige salade met pompoen en boerenkool. Een gezond en koolhydraatarm recept. In slechts 30 minuten serveer je deze heerlijke (herfst)salade.
Hoe lang pompoen moet koken is afhankelijk van de bereidingswijze en de grootte van de stukken pompoen. Over het algemeen duurt het koken van blokjes pompoen ongeveer 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Voor het klaarmaken van pompoen kun je het beste de stukken in gelijke grootte snijden om gelijkmatig te koken. Houd bij het koken rekening met de gewenste zachtheid en gebruik een vork om te testen.
Een veelgestelde vraag is of je een pompoen moet schillen of niet. Het is niet altijd nodig om pompoen te schillen. De schil is namelijk ook eetbaar en voedzaam. Voor sommige recepten kan het echter beter zijn om de pompoen te schillen. Vooral bij oudere exemplaren met een hardere schil. Wil je weten hoe je een pompoen schilt? Gebruik een scherp mes of een dunschiller. Het schillen vergemakkelijkt de bereiding en maakt de pompoen malser, afhankelijk van het gerecht dat je maakt.
Je kunt een pompoen die nog niet gesneden is op een koele, droge plaats bewaren voor maximaal 2-3 maanden. Zorg ervoor dat de pompoen niet blootgesteld wordt aan vocht of direct zonlicht. Na het snijden blijven stukken pompoen ongeveer 5-7 dagen vers in de koelkast, zorg dat het goed afgedekt is. Invriezen is ook mogelijk, pompoenpuree kan tot 8 maanden in de vriezer en pompoenblokjes tot 12 maanden.
Je kan een pompoen op verschillende manieren snijden. Het ligt er ook aan welk deel van de pompoen je gaat gebruiken. Je kan bijvoorbeeld de pompoen uithollen, je haalt dan het vruchtvlees eruit maar laat de pompoen verder zijn vorm behouden. Dit wordt ook gedaan als je voor Halloween een pompoen gebruikt. Je kan ook de pompoen over de helft snijden, het vruchtvlees verwijderen en de pompoen in stukjes snijden. Dit kan met en zonder schil, of je de schil gebruikt ligt aan het gerecht dat je maakt.
Pompoen is een gezonde groente. De pompoen bevat namelijk weinig kilocalorieën en veel vezels. De vezels zorgen ervoor dat je lang vol zit en houden je darmen gezond. Ook bevat een pompoen veel ijzer, calcium, vitamine C en E.