De smaak van pompoen in een recept creëert een echte smaakmaker. Met de inspiratie (recepten) hoef je je niet meer af te vragen wat je kunt doen met pompoen. Van een pompoensoep tot een risotto met pompoen of een pompoenstamppot. Talloze inspiratie voor lekkere recepten met pompoen! Pompoen is het ultieme ingrediënt voor de herfstperiode. Een echte aanrader dus om op zoek te gaan naar jouw favoriete pompoen recept.
Ontdek nu hoe je zelf een makkelijke pompoensoep maakt. Het proberen van je zelfgemaakte pompoensoep is de moeite meer dan waard. Een soep als voorgerecht of een volwaardige maaltijdsoep die genoeg is als hoofgerecht. Er staan allerlei recepten voor je klaar! Ga bijvoorbeeld aan de slag met de stevige zwarte bonensoep met pompoen en Griekse yoghurt. Een maaltijdsoep die geheel vegetarisch is. Of ga voor de pompoensoep met hete kip, een soep die net wat pittiger is.
Als je aan pompoen denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een pasta met pompoen. Maar wist je dat dat eigenlijk heel lekker is? Deze spaghetti met pompoenblokjes en spek is een goede combinatie van smaken. Ook de geroosterde hazelnoten en chilivlokken zorgen ervoor dat de smaken mooi in balans zijn. Een ander recept dat bij de Italiaanse keuken past is de open pompoen lasagne, een leuk recept dat er niet alleen mooi uitziet maar ook heerlijk smaakt.
Recepten met flespompoen kunnen enorm smaakvol zijn. Flespompoen is een langwerpige, peervormige winterpompoen met een gladde, beige tot lichtoranje schil en zoet, oranje vruchtvlees. Deze pompoensoort is geliefd om zijn milde smaak en romige textuur. Flespompoen kan verwerkt worden in verschillende gerechten. Probeer bijvoorbeeld de pompoen plaattaart met chipolataworstjes. Een lekker recept voor de avondmaaltijd, maar je kan het ook in stukken serveren als borrelhapje! Een ander soort pompoen is de muskaat pompoen. Een lekker gerecht met deze pompoen is de eenpansrisotto met rozemarijn.
Pompoen is ook lekker in een curry. Bijvoorbeeld deze pompoencurry met kikkererwten. Een verantwoord gerecht met heerlijke kruiden zoals komijnzaad, kerrie en koriander. Ook de pompoencurry met paksoi is een aanrader. De combinatie van paksoi en pompoen is heerlijk voor de koude(re) maanden. Pompoen is niet voor niets de seizoensgroente van de herfst.
Laat je verrassen door verrukkelijke pompoen gerechten uit de oven. Ontdek zelf de veelzijdigheid van (fles)pompoen in de oven. Wat dacht je van gevulde pompoen uit de oven met couscous? Een gerecht dat in slechts 3 bereidingsstappen op tafel staat. Of ga je toch voor de aardappel-pompoenfrittata met Taleggio? De Italiaanse en de Franse keuken worden in dit gerecht samengebracht.
Je kan veel kanten op met pompoen. Het kan verwerkt worden in een pompoentaart of pompoencake, bijvoorbeeld deze lekkere pumpkin pie met kokosslagroom. Een heerlijk dessert met pompoen is de chai pumpkin crème brûlée. De romige, warme smaak van de pompoen gaat goed samen met de kruidige chai. Ook kan je pompoen goed verwerken in drankjes. Bijvoorbeeld deze pumpkin spice latte of de pumpkin spice apple smoothie.
Op zoek naar een lekkere pasta met pompoen? Deze tortellini met pompoen is makkelijk en snel om te maken en harstikke lekker. Pompoen kan je verwerken in de saus voor een pasta, maar ook kan je de losse stukjes gebruiken voor door de pasta.
Het recept van de dag is kruidige salade met pompoen en boerenkool. Een gezond en koolhydraatarm recept. In slechts 30 minuten serveer je deze heerlijke (herfst)salade.
Hoe lang pompoen moet koken is afhankelijk van de bereidingswijze en de grootte van de stukken pompoen. Over het algemeen duurt het koken van blokjes pompoen ongeveer 15-20 minuten tot ze zacht zijn. Voor het klaarmaken van pompoen kun je het beste de stukken in gelijke grootte snijden om gelijkmatig te koken. Houd bij het koken rekening met de gewenste zachtheid en gebruik een vork om te testen.
Een veelgestelde vraag is of je een pompoen moet schillen of niet. Het is niet altijd nodig om pompoen te schillen. De schil is namelijk ook eetbaar en voedzaam. Voor sommige recepten kan het echter beter zijn om de pompoen te schillen. Vooral bij oudere exemplaren met een hardere schil. Wil je weten hoe je een pompoen schilt? Gebruik een scherp mes of een dunschiller. Het schillen vergemakkelijkt de bereiding en maakt de pompoen malser, afhankelijk van het gerecht dat je maakt.
Je kunt een pompoen die nog niet gesneden is op een koele, droge plaats bewaren voor maximaal 2-3 maanden. Zorg ervoor dat de pompoen niet blootgesteld wordt aan vocht of direct zonlicht. Na het snijden blijven stukken pompoen ongeveer 5-7 dagen vers in de koelkast, zorg dat het goed afgedekt is. Invriezen is ook mogelijk, pompoenpuree kan tot 8 maanden in de vriezer en pompoenblokjes tot 12 maanden.
Je kan een pompoen op verschillende manieren snijden. Het ligt er ook aan welk deel van de pompoen je gaat gebruiken. Je kan bijvoorbeeld de pompoen uithollen, je haalt dan het vruchtvlees eruit maar laat de pompoen verder zijn vorm behouden. Dit wordt ook gedaan als je voor Halloween een pompoen gebruikt. Je kan ook de pompoen over de helft snijden, het vruchtvlees verwijderen en de pompoen in stukjes snijden. Dit kan met en zonder schil, of je de schil gebruikt ligt aan het gerecht dat je maakt.
Pompoen is een gezonde groente. De pompoen bevat namelijk weinig kilocalorieën en veel vezels. De vezels zorgen ervoor dat je lang vol zit en houden je darmen gezond. Ook bevat een pompoen veel ijzer, calcium, vitamine C en E.