Kaas grillen op de barbecue? Kan dat? Jazeker! In dit recept is gebruik gemaakt van halloumi, een kaassoort die gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt. Ideaal dus voor op de barbecue. De halloumi wordt gecombineerd met ui en zoete aardappel in een grillschaal op de barbecue. Samen vormt het een heerlijk vegetarisch gerecht van de barbecue vol smaak.
Halloumi is een ongerijpte kaassoort uit Cyprus. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van geitenmelk of schapenmelk, maar tegenwoordig wordt ook koemelk gebruikt voor deze kaas. Door de smaak, haar witte kleur en blokvorm doet halloumi denken aan feta, maar de structuur lijkt meer op die van mozzarella. De kaas is namelijk een beetje rubberachtig. En het fijne van koken met halloumi is dat de kaas niet smelt. Dat komt doordat de kaas een hoog smeltpunt heeft, omdat de wrongel (de eerste fase in het leven van een kaas) van te voren lang verwarmd is. Hierdoor kan je de kaas bakken, grillen of frituren. Ideaal dus!
Als je halloumi voor het eerst bakt, kan dat best spannend zijn. Het is voor veel mensen namelijk een onbekend product. Maar zodra je dit recept voor halloumi op de barbecue hebt geprobeerd, wil je meer recepten met halloumi proberen. Gelukkig hebben wij op onze website meer recepten staan met deze lekkere kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomerse halloumi salade met vijgen? Het ziet er niet alleen vrolijk uit, de combinatie met vijgen is ook erg lekker. De halloumi wordt in het recept gegrild in een grillpan, maar je kunt de kaas ook grillen op de barbecue. Halloumi is ook goed te gebruiken bij sushi. Probeer dit recept eens voor nigiri sushi met teriyaki kip, omelet en halloumi. Hartstikke leuk om te maken en helemaal niet moeilijk!
Dol op zoete aardappel recepten en wil je nog meer inspiratie voor recepten waarin die overheerlijke aardappel in verwerkt zit? Ga dan naar zoete aardappel recepten voor de meest smaakvolle gerechten.
Bij dit heerlijke en originele gerecht met Halloumi gaan we voor een even zo originele wijn die het mediterraane karakter van het gerecht prima weerspiegelt. De Bodegas Care Garnacha blanca is een zachte en licht kruidige witte wijn gemaakt van de witte variant van de lokale Garnacha druif. Deze wijn past met zijn zachte karakter en mollige gele fruit perfect bij dit gerecht. Een hele leuke combinatie. Met de code EATFREE nu gratis thuisbezorgd bij Vanouds de Zwaan.
Halloumi is een heerlijke soort kaas. Deze kaas wordt gemaakt van geiten, koeien- en schapenmelk. Bij de smaak doet het men ook wel denken aan mozzarella. Deze kaas kan worden gegrild, gebakken of gefrituurd, dit komt door de specifieke eiwitstructuur.
Oorspronkelijk is halloumi afkomstig uit Cyprus. Verder is het inmiddels ook in veel andere landen bekend. Zoals in Engeland, Australiƫ, Egypte en Libanon.
Door de bereidingswijze van de halloumi gaat deze kaassoort niet smelten op de grill, maar krijgt het een soort knapperig korstje. Snijd de halloumi eerst in plakjes voordat je het op de bbq grillt. Zodra de kaas strepen heeft van het bakken en de kaas helemaal goed warm is, is de kaas goed. Halloumi is dus een echte aanrader om lekker bij andere bbq recepten te eten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment