bbq halloumi
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gegrilde zoete aardappel met halloumi van de BBQ

Kaas grillen op de barbecue? Kan dat? Jazeker! In dit recept is gebruik gemaakt van halloumi, een kaassoort die gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt. Ideaal dus voor op de barbecue. De halloumi wordt gecombineerd met ui en zoete aardappel in een grillschaal op de barbecue. Samen vormt het een heerlijk vegetarisch gerecht van de barbecue vol smaak.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept gegrilde zoete aardappel met halloumi van de bbq

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Maak de barbecue aan en laat goed warm worden. Was ondertussen de zoete aardappel en snijd in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Pel en snijd de ui in grove stukken. Pel de knoflook en snipper fijn. Ris de rozemarijn van de takjes en snipper fijn.
2
Meng de blokjes aardappel met de ui, knoflook, rozemarijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het geheel over de gietijzeren pan of grillschaal.
3
Bak het geheel in de pan of schaal op de barbecue met gesloten deksel in ongeveer 25-30 minuten gaar. Om de 10 minuten goed omscheppen.
4
Snijd ondertussen de halloumi in plakken van 1 cm dik en hak de peterselie. Vet het barbecuerooster goed in en grill de halloumi aan beide kanten ongeveer 2-3 minuten. Serveer de halloumi op de zoete aardappel en ui en maak af met de gehakte peterselie.

Wat is halloumi?

Halloumi is een ongerijpte kaassoort uit Cyprus. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van geitenmelk of schapenmelk, maar tegenwoordig wordt ook koemelk gebruikt voor deze kaas. Door de smaak, haar witte kleur en blokvorm doet halloumi denken aan feta, maar de structuur lijkt meer op die van mozzarella. De kaas is namelijk een beetje rubberachtig. En het fijne van koken met halloumi is dat de kaas niet smelt. Dat komt doordat de kaas een hoog smeltpunt heeft, omdat de wrongel (de eerste fase in het leven van een kaas) van te voren lang verwarmd is. Hierdoor kan je de kaas bakken, grillen of frituren. Ideaal dus!

Recepten met halloumi

Als je halloumi voor het eerst bakt, kan dat best spannend zijn. Het is voor veel mensen namelijk een onbekend product. Maar zodra je dit recept voor halloumi op de barbecue hebt geprobeerd, wil je meer recepten met halloumi proberen. Gelukkig hebben wij op onze website meer recepten staan met deze lekkere kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomerse halloumi salade met vijgen? Het ziet er niet alleen vrolijk uit, de combinatie met vijgen is ook erg lekker. De halloumi wordt in het recept gegrild in een grillpan, maar je kunt de kaas ook grillen op de barbecue. Halloumi is ook goed te gebruiken bij sushi. Probeer dit recept eens voor nigiri sushi met teriyaki kip, omelet en halloumi. Hartstikke leuk om te maken en helemaal niet moeilijk!

Recepten met zoete aardappel

Dol op zoete aardappel recepten en wil je nog meer inspiratie voor recepten waarin die overheerlijke aardappel in verwerkt zit? Ga dan naar zoete aardappel recepten voor de meest smaakvolle gerechten.

Care_wijn

Witte wijn

Bij dit heerlijke en originele gerecht met Halloumi gaan we voor een even zo originele wijn die het mediterraane karakter van het gerecht prima weerspiegelt. De Bodegas Care Garnacha blanca is een zachte en licht kruidige witte wijn gemaakt van de witte variant van de lokale Garnacha druif. Deze wijn past met zijn zachte karakter en mollige gele fruit perfect bij dit gerecht. Een hele leuke combinatie. Met de code EATFREE nu gratis thuisbezorgd bij Vanouds de Zwaan.

Wat is halloumi precies?

Halloumi is een heerlijke soort kaas. Deze kaas wordt gemaakt van geiten, koeien- en schapenmelk. Bij de smaak doet het men ook wel denken aan mozzarella. Deze kaas kan worden gegrild, gebakken of gefrituurd, dit komt door de specifieke eiwitstructuur.

Waar komt halloumi vandaan?

Oorspronkelijk is halloumi afkomstig uit Cyprus. Verder is het inmiddels ook in veel andere landen bekend. Zoals in Engeland, Australië, Egypte en Libanon.

Hoe lang moet je halloumi grillen op de bbq?

Door de bereidingswijze van de halloumi gaat deze kaassoort niet smelten op de grill, maar krijgt het een soort knapperig korstje. Snijd de halloumi eerst in plakjes voordat je het op de bbq grillt. Zodra de kaas strepen heeft van het bakken en de kaas helemaal goed warm is, is de kaas goed. Halloumi is dus een echte aanrader om lekker bij andere bbq recepten te eten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?