Een hele kip (of kalkoen) blijft toch wel een klassiek kerstgerecht! In dit recept kiezen we voor gemak en bereiden we de kip met tijm en zelfgemaakte kersensaus. Smaakvol, gemakkelijk én leuk om te delen!
Tip: je kunt de kersensaus van tevoren bereiden en 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
‘Kerstkip’ is geen specifieke term voor een bepaald type kip, maar het kan verwijzen naar een kipgerecht dat traditioneel wordt bereid tijdens de kerstperiode. Er zijn verschillende manieren om kip te bereiden voor kerst, afhankelijk van regionale tradities en persoonlijke voorkeuren.
Een populaire kerstkipbereiding is bijvoorbeeld gevulde kip. Dit kan inhouden dat de kip wordt gevuld met een mengsel van kruiden, specerijen, broodkruimels, noten, gedroogd fruit en soms zelfs gehakt. De vulling draagt bij aan de smaak en vochtigheid van het vlees. Een andere mogelijkheid is het braden van een hele kip met kruiden en specerijen, zoals rozemarijn, tijm en knoflook, voor een sappige en smaakvolle bereiding. Deze hele kip met sinaasappel-honingglazuur is een echte aanrader. De kip vul je met sinaasappel, steranijs, tijm en kaneelstokjes. Vervolgens bestrijk je de kip met een zelfgemaakte sinaasappel-honingglazuur, voordat je ‘m in de oven plaatst. Genieten!
Deze hele kip uit de oven is ook ontzettend lekker. Kost je iets minder moeite én tijd en daardoor niet alleen lekker voor de feestdagen, maar ook heerlijk om van te genieten tijdens het weekend. Wil je kiezen voor gemak? Ga dan voor een hele kip uit de airfryer. Een kip wordt in de airfryer veel sneller gaar dan in een oven, ideaal als je het ons vraagt. Besmeer de kip met boter, dit zorgt voor een lekker krokantje.
Sommige regio’s hebben specifieke kerstkipgerechten die uniek zijn voor hun culinaire tradities. Bijvoorbeeld, in sommige delen van de wereld, kan kip worden bereid met specifieke sauzen, glazuren of bijgerechten die kenmerkend zijn voor de kerstviering in die regio.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment