In samenwerking met:
Hele kip uit de oven
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Hele kip uit de oven

Of je nu zin hebt in een avondje comfortfood of uit wil pakken met een uitgebreid diner, kip uit de oven kan altijd! Het ziet er niet alleen spectaculair uit, met deze zelfgemaakte mosterdmarinade smaakt het ook spectaculair. En dat zonder al teveel moeite! Marineer de kip, leg er aardappelplakken bij, bak de witlof en je hebt een verrukkelijke maaltijd.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept hele kip uit de oven

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 5min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers de het sap eruit. Meng het citroensap en -rasp met de honing en grove mosterd.
2
Snijd de aardappelen in plakken van 1 cm dik en spoel schoon onder koud water.
3
Plaats de hele kip in een ovenschaal, verdeel de olijfolie en de mosterdmarinade over de kip. Leg de aardappelplakken bij de kip in de ovenschaal. Breng op smaak met peper en zout en plaats 50 min. in de oven.
4
Snijd ondertussen het bruine stuk van de onderkant van de witlof en snijd de witlof over de lengte in plakken van 1 cm. Verhit een pan met de kruidenboter en bak de witlof in 6 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout.
5
Serveer de witlof met de aardappelen en hele kip.

We love witlof!

Witlof, ook wel bekend als witloof of Brussels lof, is een knapperige groente met een unieke bitterzoete smaak. Het wordt gekenmerkt door zijn langwerpige, lichtgele bladeren die samenkomen in een krop. Hoewel witlof oorspronkelijk afkomstig is uit België, wordt het nu wereldwijd geteeld en genoten.

Het seizoen van witlof strekt zich voornamelijk uit van september tot april. Dit komt doordat de teelt in twee fasen plaatsvindt. In eerste instantie worden de witlofwortels in de grond geplant en groeien ze uit tot volwassen wortels. Vervolgens worden deze wortels geoogst en in het donker geplaatst, zodat de karakteristieke witte bladeren zich ontwikkelen. Dit proces duurt ongeveer drie weken.

Witlof is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan rauw worden gegeten in salades, waarbij de licht bittere smaak een interessante twist geeft aan het gerecht. Een klassieke bereiding is witlof uit de oven, waarbij de groenten wordt omwikkeld met ham en kaas en overgoten met een romige bechamelsaus, voordat het geheel wordt gegratineerd tot een smakelijk gerecht. Daarnaast kan witlof ook worden gestoofd, gebakken of zelfs toegevoegd aan roerbakgerechten voor een subtiele crunch en smaak.

De bereidingswijze van witlof is vrij eenvoudig. Begin met het verwijderen van eventuele lelijke bladeren en snijd een klein stukje van de onderkant van de krop af. Snijd de krop in de lengte door om de bittere kern te verwijderen, en spoel de bladeren voorzichtig onder koud water. Afhankelijk van het gerecht kun je de witlof rauw snijden, in stukjes stoven of bakken, of in ham wikkelen voor het ovengerecht.

Al met al is witlof een veelzijdige groente die zowel in smaak als in bereidingsmogelijkheden veel te bieden heeft. Of je het nu rauw in een salade eet of smeltend zacht uit de oven haalt, witlof blijft een intrigerende toevoeging aan het culinaire repertoire.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?