Mexicaanse bonenballetjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Mexicaanse bonenballetjes

Mexicaanse bonenballetjes gemaakt van rode en zwarte bonen in tomatensaus zijn een smaakvolle vegetarische optie. De kruidige balletjes combineren perfect met de smakelijke saus en maken het een heerlijke en voedzame maaltijd.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Mexicaanse bonenballetjes

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Pel de ui en knoflook en snijd grof. Voeg de zwarte en rode bonen (inclusief het vocht), ui, knoflook en tomatenpuree toe aan een blender en mix tot een glad mengsel. Schep dit in een mengkom en voeg de tarwebloem, het paneermeel, ½ paprikapoeder, ½ komijnpoeder, ½ chilipoeder en peper en zout naar smaak toe. Roer goed door.
2
Rol 24 balletjes van het bonenmengsel. Dit gaat het makkelijkste wanneer je handschoenen aan hebt. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de bonenballetjes in 5 min. goudbruin en gaar op hoog vuur. Haal de balletjes uit de pan en leg opzij. Voeg de tomatensaus en het overige paprikapoeder, komijnpoeder en chilipoeder toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door en verwarm totdat de saus begint te pruttelen. Dit duurt 3 min. Voeg de bonenballetjes toe en roer goed door. Snijd de peterselie fijn en verdeel over de Mexicaanse bonenballetjes.

Tip: serveer met flatbread, stokbrood of gebakken aardappelen.

Overheerlijke gerechten met bonen

Zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, bruine bonen… Er zijn veel verschillende bonen om te verwerken in je gerechten. Genoeg lekkere recepten met bonen om uit te kiezen! Wij geven je een aantal heerlijke tips om mee aan de slag te gaan. Zo verwerk je met gemak meer bonen én kies je voor gezonde recepten.

We beginnen met deze bonencurry met rijst. In dit gerecht verwerken we maar liefst 3 soorten bonen: cannellinibonen, limabonen en kidneybonen. Combineer het met kokosmelk, verschillende kruiden en tomatenpuree en serveer met rijst. Een maaltijd die je al in 15 minuten klaarmaakt, dus ideaal voor op een drukke doordeweekse dag. Nog zo’n snelle maaltijd is deze bruine bonenschotel met rijst. Met maar 10 ingrediënten zet jij een overheerlijke maaltijd op tafel waar iedereen van gaat genieten.

Ben je dol op de Mexicaanse keuken? Ga dan voor de nacho bowl met zoete aardappel. De nacho’s maak je van zoete aardappel, die je in de oven bakt totdat ze een klein beetje knapperig zijn. Combineer met zelfgemaakte guacamole, een gehaktmengsel met mais, bonen, gezeefde tomaten en tacokruiden én natuurlijk top je het af met geraspte kaas.

 

Ook wraps zijn heerlijk in combinatie met bonen. Deze wraps met kipgehakt uit de oven zijn een echte aanrader! Makkelijk om te maken, snel op tafel én een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Of kies voor taco’s, zoals deze vegetarische bonen taco’s. Lekker met romige avocado, frisse limoen en peterselie!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sulfiet

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Reacties
Plaats nieuwe reactie

E
Ellen 20 feb 2025
Ik heb het recept helemaal gevolgd maar van de smurrie kon ik geen ballen draaien. Misschien ook handig als er bij het recept vermeld wordt dat de bonen met of zonder vocht toegevoegd moet worden
L
Lotte van Eatertainment 21 feb 2025
Hi Ellen, Bedankt voor je feedback! We hebben in het recept vermeld dat het inclusief vocht is. Daarnaast is het het makkelijkste om de gehaktballetjes te draaien met handschoenen aan! Groetjes, Lotte
R
Ruut Westerbeek 10 feb 2025
Droge kost allemaal! Ik had er Libanees flatbread bij, maar was niet weg te krijgen.
L
Lotte van Eatertainment 11 feb 2025
Hi Ruut, Wat jammer om te horen! De hoeveelheid bloem is wel echt nodig om er goede, mooie balletjes van te draaien. Wat je ook kan proberen is het vocht wat bij de zwarte en rode bonen zit, toe te voegen. Fijne dag verder! Groetjes Lotte
P
Paul 10 feb 2025
Bloem wordt pas gaar bij ongeveer 95 graden C. Het zouden dan dus harde ballen worden!
L
Lotte van Eatertainment 10 feb 2025
Hi Paul, Bedankt voor je reactie! De bonenballetjes moet je op hoog vuur bakken. We gaan dit toevoegen aan het recept! Groetjes, Lotte
H
Henny 6 feb 2025
Wel lekker maar erg zwaar op de maag. Zat de hele avond “ in de weg”. Klopt de hoeveelheid bloem wel?
L
Lotte van Eatertainment 7 feb 2025
Hi Henny, Jammer om te horen dat ze zwaar op de maag vielen. De hoeveelheid bloem klopt echter wel! Belangrijk is om de balletjes goed op te bakken in de olie. Groetjes, Lotte

Geef een reactie