Vijgen tarte tatin met schapenkaas
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Vijgen tarte tatin met schapenkaas

Hoewel we een tarte tatin natuurlijk kennen als een zoet dessert, vaak gemaakt met appel, kun je deze lekkernij ook hartig maken. Wij kiezen voor een combinatie van zoet en hartig, zodat je niet hoeft te kiezen! Zo maak je van deze Franse klassieker een lekkere twist met vijgen, schapenkaas en sjalot. Ideaal als hoofdgerecht, maar ook in kleine porties als voor- of tussengerecht.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept vijgen tarte tatin met schapenkaas

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de vijgen. Pel de sjalotten en halveer. Ris de takjes tijm.
2
Verhit een ovenbestendige bakpan op hoog vuur. Voeg de port toe en laat dit 1 tot 2 min. inkoken. Neem de pan van het vuur. Voeg de balsamico crème en tijm toe en roer goed door. De vloeistof moet licht stroperig zijn.
3
Leg de vijgen en sjalotten, met de snijkant naar beneden, in de pan. Snijd het bladerdeeg in een cirkel met een diameter van ongeveer 2 cm meer dan de bakpan. Rol het deeg zo nodig iets verder uit.
4
Bedek de vijgen en sjalotten met het bladerdeeg, stop de zijkanten voorzichtig in. Bak het geheel 30 min. in de oven. Snijd ondertussen de schapenkaas in plakken.
5
Laat de tarte tatin enkele minuten afkoelen in de vorm. Plaats een bord op de pan en draai het geheel voorzichtig maar in een vloeiende beweging om. Verdeel de schapenkaas over de tarte tatin en maak het geheel af met rucola en maanzaad.

Tip: wil je deze tarte tatin als voor- of tussengerecht maken? Gebruik dan kleine quichevormpjes en maak éénpersoonsporties.

Klassieke tarte tartin

De klassieke tarte tatin is een verrukkelijk Frans gebak dat zijn oorsprong vindt in het kleine dorpje Lamotte-Beuvron, in het hart van de Loire-vallei. Deze heerlijke lekkernij staat bekend om zijn rijke karamel, sappige appels en knapperige boterdeeg.

Het verhaal gaat dat de tarte tatin per ongeluk is ontstaan in het late 19e-eeuwse Frankrijk. De twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, runden een hotel-restaurant genaamd Hotel Tatin. Op een drukke dag in de keuken vergat Stéphanie een appeltaart in de oven te zetten. Om haar fout goed te maken, legde ze snel appels en suiker in een pan en bedekte ze het geheel met deeg. Na het bakken keerde ze de taart om en ontdekte tot haar verbazing dat de appels prachtig gekaramelliseerd waren en het deeg perfect knapperig was. De gasten waren verrukt van de smaak en de tarte tatin was geboren!

Tarte tatin met een twist

Naast een klassieke tarte tartin is het natuurlijk lekker én leuk om te variëren. Liefhebber van zoet? Maak dan deze tarte tatin met gekarameliseerde ananas. De tarte tatin krijgt een tropische twist dankzij de fris-zoete ananas als alternatief voor appel. Maak het compleet met een zelfgemaakte romige mascarpone met limoen. Toch liever hartig met een vleugje zoet? Ga dan voor deze vijgen tarte tatin met schapenkaas of maak deze tarte tatin met rode ui en bosbessen. Het geheel wordt nog lekkerder dankzij de toevoeging van Roquefort en bosbessenjam.

Meer inspiratie voor je weekmenu

Nog meer overheerlijke recepten waarvoor je lekker zelf de keuken in kunt duiken? De inspiratie is eindeloos, of je nu opzoek bent naar een voor, hoofd of nagerecht. Of toch liever een ontbijt of een lunch? De keuze is reuze! Neem een kijkje op wat eten we vandaag? En kies jouw favoriete recepten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.