Boerencake met aardbeien en witte asperge
Lifestyle

Vervanging voor mascarpone

Mascarpone is heerlijk romig en wordt veel gebruikt in klassiekers als tiramisu of romige pastasauzen. Maar wat als je het niet in huis hebt, een lichter alternatief zoekt of liever plantaardig eet? Gelukkig zijn er genoeg opties. In deze blog ontdek je de beste vervanger voor mascarpone, afgestemd op jouw gerecht en smaakvoorkeur.

Zalm Preischotel Met Gebakken Aardappelen

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een Italiaanse roomkaas met een fluweelzachte textuur en een rijke én romige smaak. Het wordt gemaakt door room te verhitten en daar vervolgens een zuur, zoals citroensap of azijn, aan toe te voegen. Het resultaat hiervan is een dikke, smeuïge ‘kaas’ die perfect is voor zowel zoete als hartige gerechten. Het bekendste dessert dat gemaakt wordt met mascarpone is natuurlijk de Italiaanse tiramisu, maar daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in sauzen en taarten.

Aardbeiengranita Met Gemarineerde Aardbeien 0057 Low Res

Waarom mascarpone vervangen?

Er zijn verschillende redenen om mascarpone te vervangen. Misschien wil je een gezonder of lichter alternatief gebruiken of ben je op zoek naar een plantaardige optie voor een vegan gerecht. Steeds meer mensen kiezen bewust voor vegan mascarpone of lactosevrije mascarpone. Of je nu een intolerantie hebt of liever dierlijke producten vermijdt: de keuze aan alternatieven groeit. Ook wanneer je onverwacht geen mascarpone in huis hebt, zijn er voldoende slimme oplossingen te vinden.

Tiramisu Brownie

Alternatieven voor mascarpone

Er zijn diverse smakelijke alternatieven voor mascarpone. Pas dit vooral aan op het gerecht dat je wilt gaan maken. De eerste mogelijke vervanger is crème fraîche. De smaak hiervan is iets zuurder dan mascarpone, maar je kan het heel goed verwerken in pastasauzen of warme ovengerechten. Maak je een dessert zoals tiramisu of deze tiramisu brownies? Vervang de mascarpone dan door een mengsel van slagroom en roomkaas (twee delen slagroom, één deel roomkaas). De textuur hiervan is vergelijkbaar met mascarpone. Kwark kan je eventueel ook gebruiken ter vervanging van mascarpone, bijvoorbeeld in bepaalde zoete baksels of mousses.

Is mascarpone roomkaas?

Mascarpone en roomkaas lijken op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Mascarpone is een Italiaanse verse kaas gemaakt van room en heeft daardoor een romigere textuur en een mildere en zoetere smaak dan gewone roomkaas. Roomkaas is steviger en iets zuurder van smaak. In veel recepten kun je ze wel als alternatief voor elkaar gebruiken, afhankelijk van het gerecht.

Is mascarpone gezond?

Doordat mascarpone relatief veel vet en calorieën bevat, is het niet heel gezond om vaak te eten. Voor gezondere alternatieven kun je mascarpone mogelijk af en toe vervangen voor bijvoorbeeld roomkaas light, Griekse yoghurt of kwark.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via