In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Bieten tarte tatin met mascarponeroom en chocoladesaus

Op zoek naar een verrassend dessert? Maak dan deze bieten tarte tatin met chocolade-karamel crumble! Het is even wat werk, maar het eindresultaat is het meer dan waard! Wat ons betreft de perfecte afsluiter van een uitgebreid diner.

Samen met The Farm Kitchen’s Kookfabriek organiseren wij meermaals per jaar toffe kookworkshops. Volg een van de workshops en ga aan de slag met heerlijke gerechten uit het seizoen. Bekijk hier de opkomende kookworkshops en bestel je tickets!

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Jonathan Karpathios

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept bieten tarte tatin met mascarponeroom en chocoladesaus

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit een steelpan op middelhoog vuur en voeg 250 gr suiker en het water toe. Breng aan de kook en laat doorkoken tot een goudbruine karamel. Let op: tijdens dit proces mag er niet geroerd worden. Verdeel de karamel direct over de aluminium schaaltjes.
2
Schil de voorgekookte grote rode bieten en snijd in dunne plakken met behulp van een mandoline. Snijd de appel ook in dunne plakken met behulp van een mandoline. Maak 10 stapels van elk 4 plakjes rode biet en 3 plakjes appel. Plaats elke stapel boven op de karamel in de aluminium schaaltjes. Verdeel het bladerdeeg op de bakjes en gebruik een vork om wat gaatjes te prikken in het bladerdeeg. Bak 25 min. in de oven gaar en goudbruin.
3
Klop ondertussen de room met 50 gr suiker stijf. Rasp de limoen met behulp van een zester tot mooie slierten (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Spatel voorzichtig de mascarpone en limoen zest door de room.
4
Doe de melk met de chocolade en 60 gr suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Als de melk kookt, haal de pan van het vuur en blijf goed roeren tot de chocolade volledig gesmolten is.
5
Haal de tarte tatins uit de bakjes terwijl ze heet zijn en verdeel over de borden. Top af met de mascarponeroom en chocoladesaus.

Tarte tatins als voorgerecht of toch als dessert?

De klassieke Franse tarte tatin is natuurlijk met appel, maar wist je dat je ook hartige varianten kan maken van de tarte tatin? Zo kan je de tarte tatin serveren als dessert, maar ook als voorgerecht. Wij zetten een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje.

Tarte tatin als voorgerecht

Hoewel de tarte tatin vooral bekend staat als dessert, kan je het ook heel gemakkelijk maken als een voorgerecht. In dit geval wordt het een hartige tarte tatin! Zo is deze tarte tatin van ui onwijs lekker. Met maar een handjevol ingrediënten maak je deze makkelijke tarte tatins. Ook met pompoen kan je een lekkere tarte tatin maken. Zo gaan we in dit recept voor tarte tatin met gekarameliseerde pompoen, romige geitenkaas en knapperig amandelschaafsel. Een voorgerecht waar je smaakpapillen door worden geprikkeld! Deze vijgen tarte tatin met schapenkaas is trouwens ook heerlijk om te serveren als voor- of tussengerecht. De vijgen maken de tarte tatin lekker zoet, terwijl de schapenkaas een hartige tegenhanger is.

Tarte tatin als dessert

Er is niets zo lekker als een net uit de oven gekomen tarte tatin. Zo’n gebakje waarbij je de karamel laag nog na hoort sissen. Naast de klassieke appel tarte tatin kan je nog variëren in de keuze van fruit. Wat dacht je van een tarte tatin met gekarameliseerde ananas? In deze tropische variant combineren we de friszoete ananas met een zelfgemaakte romige limoenmascarpone. Iets minder tijd? Ga dan voor deze snelle tarte tatin met peer en kaneel. Sneller gemaakt zonder in te leveren op smaak. Heerlijk in combinatie met rozijnen en een vleugje kaneel.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?