Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Snelle tarte tatin met peer en kaneel

De klassieke tarte tatin is een ‘appeltaart op z’n kop’, maar ook met peren smaakt hij fantastisch. De tarte tatin werd per ongeluk gecreëerd in 1889 als gevolg van een vergissing van een van de zussen Tatin. Zij waren namelijk het dessert vergeten en moesten snel met een oplossing komen. Deze tarte tatin met peer en kaneel is nóg sneller dan het origineel zonder dat je inlevert op smaak. Lekker met kaneel en rozijnen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept snelle tarte tatin met peer en kaneel

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de quichevorm in met een beetje boter. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien op het aanrecht.
2
Zet een steelpannetje op laag vuur en smelt hierin de overige boter met de suiker tot een bruine karamel. Schil ondertussen de peren. Halveer ze in de lengte en verwijder de klokhuizen. Haal de pan van het vuur en voeg de gehalveerde peren toe aan de karamel in het steelpannetje. Roer voorzichtig zodat alle peren bedekt zijn met een laagje karamel.
3
Verdeel de peren over de bodem van de quichevorm met de platte kant naar boven. Verdeel nu ook de plakken bladerdeeg eroverheen. Zorg dat ze elkaar overal overlappen. Druk de randen goed naar beneden. Prik gaatjes in het bladerdeeg en schuif de tarte tartin voor 25 min. in de oven.
4
Week ondertussen de rozijnen 10 min. in een kommetje lauwwarm water. Laat daarna uitlekken. Schraap het vanillestokje uit en meng met de kaneel en rozijnen. Haal de tarte tartin uit de oven en laat 30 min. afkoelen. Zet het bord op de quichevorm en draai om. Garneer met het rozijnenmengsel.

Hoe is tarte tatin ontstaan?

Tarte tatin is een heerlijk Frans gebak dat zijn oorsprong vindt in het kleine stadje Lamotte-Beuvron in de regio Sologne, Frankrijk, in de late 19e eeuw. Het verhaal van tarte tatin is een intrigerend ongelukje dat leidde tot een iconisch dessert.

Het wordt gezegd dat de zussen Stéphanie en Caroline Tatin het dessert hebben uitgevonden. Stéphanie was de chefkok van het familierestaurant, terwijl Caroline de bediening deed. Volgens de legende maakte Stéphanie op een dag een traditionele appeltaart, maar vergat ze de taartbodem in de oven te leggen. Om het gebrek aan deeg te verbergen, besloot ze de appels bovenop de taartbodem te plaatsen en het geheel om te draaien na het bakken. De gasten waren ontzettend positief verrast door de onverwachte lekkernij, en de tarte tatin was geboren.

Het recept verspreidde zich snel en werd een geliefd dessert in heel Frankrijk en ver daarbuiten. De klassieke tarte tatin wordt gemaakt door appels in karamel te koken op het fornuis en vervolgens te bedekken met een laag taartdeeg, waarna het geheel in de oven wordt gebakken. De taart wordt omgekeerd zodat de karamel en appels bovenop liggen en het deeg aan de onderkant, waardoor het een gouden en smakelijk resultaat oplevert.

Naast tarte tatin met appels of juist met peren zoals in dit recept, kun je natuurlijk heel veel verschillende ingrediënten gebruiken om een smakelijke tarte tatin te maken. Ga je liever voor een hartige variant? Kies dan voor de vijgen tarte tatin met schapenkaas of ga voor de tarte tatin met rode ui en bosbessen

Hoe heet een omgekeerde appeltaart?

Een omgekeerde appeltaart staat bekend als een tarte tatin. Dit is een Franse gebaksspecialiteit waarbij de appels eerst gekaramelliseerd worden in suiker en boter, en daarna wordt het deeg er bovenop gelegd voordat het geheel wordt gebakken. Bij het serveren wordt de taart omgekeerd, waardoor de karamelliseerde appels bovenop liggen.

Welke appels voor tarte tatin?

Voor een tarte tatin worden meestal stevige en zoete appels aanbevolen die goed bestand zijn tegen het bakken en karamelliseren. Lekkere appels zijn Granny Smith, Fuji en Honeycrisp. Hoewel appels traditioneel worden gebruikt in een tarte Tatin, kun je zeker ook peren gebruiken om een heerlijke variant te maken. Net als bij appels, is het belangrijk om peren te kiezen die stevig zijn en niet te zacht, zodat ze goed bestand zijn tegen het bakken en karamelliseren.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via