Een typische Nederlandse maaltijd die vooral in de winter veel gegeten wordt, is zuurkoolstamppot. De basis is simpel: gepureerde aardappelen gemengd met zuurkool, boter en melk. Vaak wordt er nog wat rookworst of spekjes aan toegevoegd voor extra smaak. In dit recept van DekaMarkt voegen we ook ananas toe aan de stamppot, om het geheel nét wat zoeter te maken.
Zuurkool heeft een lange geschiedenis en wordt al sinds de tijd van de Romeinen gegeten. De techniek van het fermenteren van kool werd door hen naar Europa gebracht en zo ook naar Nederland. Fermenteren was vroeger een manier om groente langer houdbaar te maken. Door het fermentatieproces ontstaat er zuurkoolzuur, dat de kool een karakteristieke zure smaak geeft.
Die zure smaak zorgt ervoor dat zuurkool een niet al te goed imago heeft. Veel mensen verwachten ook een extreem zure smaak van de groenten, maar door zoete ingrediënten toe te voegen als ananas, heb je een goede tegenhanger van het zure van de zuurkool. Dit zorgt ervoor dat mensen het tóch lekker kunnen vinden. Het gerecht is hartstikke voedzaam en makkelijk te maken, dus ideaal voor wanneer je niet al te lang in de keuken wilt staan.
Kun je geen genoeg krijgen van zuurkool? Gelukkig hebben we nog meer smakelijke zuurkoolrecepten die je kunt proberen. Zuurkoolovenschotel met gehakt en ananas bijvoorbeeld. De ananas maakt ook in dit gerecht de zuurkool wat zoeter, waardoor de schotel ook lekker is voor (moeilijk etende) kinderen. Ook lekker: zuurkoolstamppot met krokante pancetta, geitenkaas en hazelnoot. Een fantastische combinatie van smaken dankzij de zure zuurkool, de zoute pancetta, de zachte, romige geitenkaas en krokante hazelnoten.
Ga naar onze website voor nog meer recepten met zuurkool of neem een kijkje op onze stamppottenpagina voor meer lekkere en makkelijke stamppotrecepten.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment