In samenwerking met:
Gegratineerde Zuurkoolstamp Met Ananas 4
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Gegratineerde zuurkoolstamppot met ananas

Een typische Nederlandse maaltijd die vooral in de winter veel gegeten wordt, is zuurkoolstamppot. De basis is simpel: gepureerde aardappelen gemengd met zuurkool, boter en melk. Vaak wordt er nog wat rookworst of spekjes aan toegevoegd voor extra smaak. In dit recept van DekaMarkt voegen we ook ananas toe aan de stamppot, om het geheel nét wat zoeter te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gegratineerde zuurkoolstamppot met ananas

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen, snijd deze in stukken van 2 cm en spoel af. Zet de aardappelen in een pan net onder water en breng aan de kook. Kook de aardappelen in 20 min. gaar. Giet af en stamp fijn. Roer de zuurkool, kerriepoeder en roomboter erdoorheen.
2
Schil de ananas, snijd deze in plakken en verwijder de kern van de ananas. Verwarm een pan met de helft van de olie en bak de ananas 3 min. aan iedere kant goudbruin. Haal de ananas uit de pan en bak de spekjes in 6 min. goudbruin.
3
Snijd de rookworst in dikke plakken. Verhit een pan met de resterende olie en bak de rookworst in 6 min. goudbruin op middelhoog vuur.
4
Verdeel de zuurkool stamppot over een ovenschaal en verdeel hier de rookworst, spekjes en ananas over. Bestrooi het geheel met de kaas en zet de schotel 10 min. in de oven tot de kaas goudbruin is.

Alles wat je moet weten over zuurkoolstamppot

Zuurkool heeft een lange geschiedenis en wordt al sinds de tijd van de Romeinen gegeten. De techniek van het fermenteren van kool werd door hen naar Europa gebracht en zo ook naar Nederland. Fermenteren was vroeger een manier om groente langer houdbaar te maken. Door het fermentatieproces ontstaat er zuurkoolzuur, dat de kool een karakteristieke zure smaak geeft.

Die zure smaak zorgt ervoor dat zuurkool een niet al te goed imago heeft. Veel mensen verwachten ook een extreem zure smaak van de groenten, maar door zoete ingrediënten toe te voegen als ananas, heb je een goede tegenhanger van het zure van de zuurkool. Dit zorgt ervoor dat mensen het tóch lekker kunnen vinden. Het gerecht is hartstikke voedzaam en makkelijk te maken, dus ideaal voor wanneer je niet al te lang in de keuken wilt staan.

Nog meer zuurkoolrecepten

Kun je geen genoeg krijgen van zuurkool? Gelukkig hebben we nog meer smakelijke zuurkoolrecepten die je kunt proberen. Zuurkoolovenschotel met gehakt en ananas bijvoorbeeld. De ananas maakt ook in dit gerecht de zuurkool wat zoeter, waardoor de schotel ook lekker is voor (moeilijk etende) kinderen. Ook lekker: zuurkoolstamppot met krokante pancetta, geitenkaas en hazelnoot. Een fantastische combinatie van smaken dankzij de zure zuurkool, de zoute pancetta, de zachte, romige geitenkaas en krokante hazelnoten.

Ga naar onze website voor nog meer recepten met zuurkool of neem een kijkje op onze stamppottenpagina voor meer lekkere en makkelijke stamppotrecepten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via