Parfait Van Vanille Met Karamelsaus En Gesuikerde Amandelen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Parfait van vanille met karamelsaus en gesuikerde amandelen

Parfait wordt ook wel ‘stilstaand ijs’ genoemd. Dit omdat het, in tegenstelling tot een dessert als roomijs, Parfait niet in beweging hoeft te blijven tijdens het invriezen. Gezien het toetje enige tijd nodig heeft in de vriezer, is het handig om één of meerdere dagen vooraf aan het kerstdiner de vanilleparfait te maken. Geen overbodige luxe, want wie komt nu niet tijd te kort op de dag van het kerstdiner?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 personen
Ingrediënten

Recept parfait van vanille met karamelsaus en gesuikerde amandelen

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
24u 0min
Totale tijd
24u 25min
Kookmodus
1
Breng in een pan 100 ml water met 100 gr suiker en het vanillestokje aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost, zet apart en verwijder het vanillestokje.
2
Klop 250 ml room op tot het stevig is en zet gekoeld weg. klop de eidooiers met het suikerwater au bain-marie (een schaal die in een grote pan boven kokend water hangt) op tot een dikke schuim. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng eerst voorzichtig de ene helft van de slagroom met een spatel door het eigeelschuim en vervolgens de andere helft van de slagroom. Vul 8 hoge glazen voor een derde met het parfait mengel en plaats 24 uur in de vriezer.
3
Verwarm in een steelpan 20 ml water en 100 gr suiker. Roer totdat de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger totdat het geheel begint te borrelen. Vanaf het moment dat de suikerstroop licht begint te kleuren, draai je de pan langzaam rond. Roer niet meer. De karamel verandert nu langzaam van lichtgeel naar een goudbruine kleur. Voeg voorzichtig 100 ml room toe aan de karamel en let goed op met spatten. Roer voorzichtig door tot een mooie gladde massa. Voeg de witte chocolade en het zout toe. Laat afkoelen en doe het dan in een spuitzakje.
4
Meng het eiwit met 30 gr suiker en het amandelschaafsel en roer goed door. Leg de amandelmassa goed verspreid op een ovenplaat met bakpapier en bak af op 180 graden in 8 min tot alles mooi bruin is. Laat afkoelen, breek in stukken en zet lucht dicht en droog weg.
5
Haal de glazen met parfait uit de vriezer. Spuit met de spuitzak de karamel op de parfait. Top af met de gesuikerde amandelen.

Wat is het verschil tussen parfait en ijs?

Het verschil tussen een parfait en roomijs heeft vooral te maken met de bereidingswijze. Bij een parfait hoeft er tijdens het invriezen niet constant geroerd te worden. Bij roomijs moet er wél constant worden geroerd om ijskristallen te voorkomen. Door de romige structuur van een parfait hoef je je geen zorgen te maken over ijskristallen. Wel is een parfait minder lang houdbaar dan roomijs.

Hoe lang kun je parfait bewaren?

Zelfgemaakte parfait kan je ongeveer zeven dagen in een vriezer bewaren. Een parfait is niet bederfelijk. Wel zal het de smaak en kwaliteit niet ten goede komen als je het langer dan een week bewaart.

Hoe lang moet parfait in de diepvries?

Het kan per recept verschillen hoe lang een parfait in de vriezer moet. Sommige parfaits zijn na 3 uur al eetbaar, maar voor sommige recepten is het nodig om de parfait een halve dag of 24 uur in de vriezer te houden. Voor ons recept raden we je aan om deze minimaal 1 dag van tevoren te maken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Ei
  • Soja
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via