Pasta carbonara
Niveau
Beginner
Tijd
20 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Pasta carbonara

Een van de klassiekers onder de bekende pasta’s: pasta carbonara. Het wordt vaak gegeten met spaghetti, zoals we het ook in dit recept bereid hebben. Tegenwoordig wordt er in veel recepten room gebruikt, terwijl het klassieke Italiaanse recept gemaakt wordt met ei en kaas. Supersimpel, maar o zo lekker! Ook perfect voor het avondeten, bekijk hier meer avondeten recepten!

Wil je variëren met carbonara? Maak dan eens deze gnocchi carbonara of kies voor een heerlijke tagliatelle carbonara met pancetta, gesmoorde prei en zwarte peper.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept pasta carbonara

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Breng een pan water aan de kook en bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de spaghetti af en bewaar een soeplepel van het kookvocht.
2
Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Verwijder de blaadjes peterselie van de takjes en snijd grof. Verhit een pan zonder olie en bak de spekreepjes in 5 min. krokant.
3
Meng de spekjes, Parmezaanse kaas, 2 el kookvocht en het zout door de spaghetti.
4
Splits de eieren en klop de eidooiers los. Voeg het eigeel toe aan de spaghetti en blijf goed roeren zodat de eieren niet stollen. Voeg, indien de pasta te droog is, extra kookvocht toe.
5
Verdeel de pasta over de borden en garneer met peterselie en peper.

Waar komt pasta carbonara vandaan?

Op veel menukaarten in het mooie Italië vind je het terug: een lekkere, romige pasta carbonara. Maar waar komt carbonara saus eigenlijk vandaan? Pasta carbonara is afkomstig uit de regio bij Lazio, in de buurt van Rome. Hier werd het heel lang geleden ontdekt mensen in de arme wijken. Zij combineerden restjes pasta met spek, ei en kaas en ontdekten een overheerlijke nieuwe pasta. De pasta carbonara was geboren! Waar we vandaag de dag regelmatig (slag)room toevoegen aan dit gerecht, doen ze dit in het klassieke gerecht helemaal niet. Hoe ze de pasta dan wel zo romig kregen? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het ei. Wanneer dit met elkaar gemengd wordt, ontstaat een heerlijke romige en smeuïge pasta.

Waarom geen room gebruiken in pasta carbonara?

Traditionele pasta carbonara wordt gemaakt met een saus van eieren, Parmezaanse kaas en spek. Room wordt niet gebruikt omdat het de authentieke smaak verandert en het gerecht te zwaar maakt. Bovendien is het niet nodig om de saus romiger te maken, omdat de eieren dat van nature al doen.

Wat is lekker bij pasta carbonara?

Een eenvoudige salade met rucola, cherrytomaatjes en balsamico dressing past goed bij pasta carbonara. Serveer met knapperig brood om de romige saus op te dippen. Een glas droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio, is een perfecte aanvulling op dit klassieke Italiaanse gerecht.

Meer makkelijke recepten

De overheerlijke pasta’s zijn makkelijk te maken en heb je vaak ook nog eens binnen een half uur op tafel. Naast de pasta’s zijn er nog vele andere recepten die makkelijk te maken zijn. Ontdek ze snel! Ben je op zoek naar andere heerlijke pasta recepten, zowel klassieke pasta’s als pasta’s met een twist? Bekijk dan onze pasta recepten of lasagne recepten voor lekkere inspiratie en vind jouw favoriet!

Wijntip van Wijnvoordeel

Heerlijke wijntip bij dit gerecht

Combineer de pasta carbonara met een glas San Silvano Montepulciano d’Abruzzo en je avond kan niet meer stuk. Deze wijn past perfect bij pasta’s als deze en heeft aroma’s van kruiden en warme houttonen. Genieten dus!

Ontdekken wat jouw smaakprofiel is, zodat je wijnspijscombinaties kunt kiezen afgestemd op jouw smaak? Doe de test en ontvang 25% korting op je bestelling bij Wijnvoordeel.nl!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via