Plantaardige gado gado bowl
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Plantaardige gado gado bowl

Ben jij ook zo dol op gado gado? Dit recept is helemaal plantaardig, want zo kan het ook! Geniet van de stukjes gekruide tempeh, sperziebonen en pindasaus. Vervang de rijst door bloemkoolrijst voor extra groente op je bord.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept plantaardige gado gado bowl

Kookmodus
Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Dop de sperziebonen en halveer ze. Snijd de spitskool in reepjes. Snijd de komkommer in plakjes en de limoen in partjes. Snijd de tempeh in blokjes van 1,5 à 2 cm. Pel de knoflook en snijd fijn. Rasp de verse gember.
2
Kook de sperziebonen met wat zout in zo’n 7 min. gaar. Kook de spitskool in de laatste twee minuten mee. Giet af.
3
Verhit de helft van de arachideolie in een pan en bak de tempeh in 8-10 min. krokant. Voeg 2/3 van de ketjap manis toe en bak nog 2 min.
4
Maak ondertussen de pindasaus door de pindakaas, kokosmelk, knoflook en gember toe te voegen aan een pan. Zet het vuur op middelhoog en blijf roeren tot de saus indikt, maar breng het niet aan de kook. Roer als laatste de overige ketjap en de sambal door de pindasaus.
5
Verhit de overige arachideolie in de koekenpan en voeg de bloemkoolrijst met een snuf zout en de kerrie toe. Schep zo’n 2 min. om op middelhoog vuur. Voeg een scheutje water toe, zet een deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst nog 3 min. stomen.
6
Verdeel de bloemkoolrijst over twee kommen en serveer met de spitskool, sperziebonen, komkommer, tempeh, pindasaus, limoenpartjes, emping en seroendeng.

Waar komt gado gado vandaan?

Gado gado is een heerlijk gerecht dat afkomstig is uit Indonesië. Het is een populair gerecht in de Indonesische keuken en wordt ook wel als salade beschouwd. ‘Gado’ betekent eigenlijk ‘mix’ of ‘samenstellen’ in het Indonesisch, en ‘gado gado’ verwijst naar het feit dat dit gerecht verschillende ingrediënten en smaken combineert.

Hoewel de exacte oorsprong van gado gado moeilijk te achterhalen is, wordt aangenomen dat het gerecht zijn wortels heeft in de Javaanse keuken, de culinaire tradities van het eiland Java in Indonesië. Gado gado is echter populair in het hele land en wordt ook buiten Indonesië gewaardeerd.

Het gerecht bestaat meestal uit een mix van gestoomde of gekookte groenten zoals sperziebonen, taugé, kool, komkommer en aardappelen. Deze groenten worden geserveerd met een pindasaus, die een kenmerkende smaak aan het gerecht geeft. Vaak worden aan gado gado ook hardgekookte eieren, tofu en tempeh toegevoegd voor extra smaak en eiwitten. Het gerecht wordt vaak geserveerd met witte rijst of lontong (gestoomde rijstcake).

Gado gado is geliefd vanwege de frisse smaken, de combinatie van texturen en de veelzijdigheid van het gerecht. Het is een geweldige optie voor vegetariërs en veganisten, omdat het veel plantaardige ingrediënten bevat. Het gerecht wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, maar kan ook als bijgerecht of als onderdeel van een rijsttafel worden gegeten.

Gado gado varianten

Wil je eens variëren met gado gado? Maak gado gado springrolls! In dit recept vul je rijstvellen met sla, rijst, komkommer, wortel, edamame, taugé en cassave. Serveer met chilisaus en jouw maaltijd is compleet!

Een ander lekker recept is deze gado gado salade. De radijs geeft de salade een lekker pittige, aardse smaak. Lekker met wortels, peultjes en taugé en de kroepoek, geroosterde pinda’s en de pindasaus maken het gerecht natuurlijk helemaal af. Duik snel de keuken in om het zelf te proberen!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via