Shakshuka is een hartig eenpansgerecht uit het Midden-Oosten met gepocheerde eieren in een kruidige tomatensaus. In deze variant voeg je courgette toe voor extra groente en maak je het lekker romig met zachte geitenkaas. Serveer met Griekse yoghurt en verse dille voor een frisse touch. Heerlijk als brunch, lunch of licht diner!
Tip: wil je van deze shakshuka genieten als complete avondmaaltijd? Serveer er wat couscous of rijst bij of combineer met naanbrood of stokbrood.
Oorspronkelijk is shakshuka afkomstig uit Noord-Afrika, uit landen als Tunesië, Libië en Algerije. Later werd het gerecht bekender en bekender in Israël, waar men het eet als ontbijt of bij de brunch. ‘Shakshuka’ betekent ‘alles door elkaar’ of ‘mix’, wat natuurlijk slaat op wat het gerecht is: gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten, paprika, ui en verschillende kruiden. Maar hoe is shakshuka ontstaan? In Noord-Afrika ontstond het als een eenvoudig en voedzaam boerengerecht. Het werd vaak gemaakt van restjes groenten en heel af en toe vlees of vis. In de 20e eeuw vestigden Joodse migranten uit Noord-Afrika zich in Israël en namen zij het recept mee. Zo werd het gerecht steeds verder verspreid en nu genieten ook wij in Nederland regelmatig van een heerlijke shakshuka.
Naast deze shakshuka met geitenkaas, zijn er natuurlijk tal van andere recepten voor shakshuka te vinden. Twee andere favorieten van Eatertainment zijn deze pompoenshakshuka met rivierkreeft en de groene shakshuka met spinazie & munt. Zoals je ziet kan je eindeloos variëren met shakshuka en eraan toevoegen wat jij lekker vindt. Zo maak je gemakkelijk overgebleven groenten op! Denk aan courgette, spinazie, pompoen en ga zo maar door. Wat is jouw favoriete shakshuka recept?
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment