Pompoenshakshuka met rivierkreeft
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Pompoenshakshuka met rivierkreeft

Eén van de makkelijkste gerechten om te maken is shakshuka, een hartig gerecht met tomatensaus, eieren en kruiden. In dit recept vervangen we de tomatensaus door een zelfgemaakte pompoensaus en maken we het geheel af met rivierkreeft. Klinkt lekker toch?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept pompoenshakshuka met rivierkreeft

Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
1
Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de pompoenblokjes in 10 min. zacht. Giet af en pureer samen met de gezeefde tomaten, komijn, paprikapoeder en peper en zout tot een gladde saus.
2
Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook fijn. Hak de peterselie grof.
3
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3 min. Voeg de pompoensaus toe en bak 1 min. mee. Maak met de bolle kant van een lepel kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat de eieren in 5 tot 10 min. stollen.
4
Garneer de shakshuka met de rivierkreeft en verbrokkel de feta erboven. Top af met de peterselie, chiliflakes en peper.

Wat is shakshuka en welke varianten heb je allemaal?

Shakshuka is een hartig gerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Shakshuka is geliefd om zijn smaak en eenvoudige bereiding. Het basisidee van shakshuka is vrij eenvoudig: het bestaat uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus, meestal op smaak gebracht met uien en kruiden, zoals komijn en paprikapoeder. Hierdoor is de basis van shakshuka een koolhydraatarm recept. Het gerecht wordt vaak geserveerd in een gietijzeren koekenpan of een vergelijkbare pan en wordt direct uit de pan gegeten, meestal met vers brood om de saus op te deppen. Je kunt er alle kanten mee op, zoals deze variant met pompoen en rivierkreeft.

Er zijn tal van varianten op shakshuka, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren. Enkele populaire varianten zijn onder andere:

  1. Groene shakshuka met spinazie & munt: in plaats van een tomatensaus wordt hier een saus op basis van groene groenten zoals spinazie, boerenkool of snijbiet gebruikt. Deze variant voegt een frisse smaak toe aan het gerecht.
  2. Shakshuka met feta: feta-kaas wordt aan de saus toegevoegd voor extra romigheid en zoute smaak.
  3. Zeevruchten shakshuka: hier worden zeevruchten zoals garnalen of mosselen aan de saus toegevoegd voor een zeevruchten twist.
  4. Harissa shakshuka: harissa, een pittige Noord-Afrikaanse chilipasta, wordt gebruikt om de saus extra pittig te maken.
  5. Vegan shakshuka: Voor veganisten wordt het ei vervangen door tofu of andere veganistische alternatieven.

Shakshuka is een veelzijdig en makkelijk gerecht dat naar eigen smaak kan worden aangepast, dus voel je vrij om te experimenteren met ingrediënten en smaken om aan je voorkeuren te voldoen. Kies je favoriete ingrediënten en voeg ze lekker toe! Shakshuka kan gegeten worden bij het ontbijt, lunch of diner. Toch word het vaak gegeten als avondeten. Bekijk hier meer avondeten inspiratie!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Schaaldieren
  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?