Wat is wecken en hoe doe je dit?
Lifestyle

Wat is wecken en hoe doe je dit?

Wecken is een oude techniek om voedingsmiddelen langer te bewaren. Tegenwoordig staat wecken zelfs als culinaire traditie op de Unesco-Werelderfgoedlijst als immateriaal erfgoed! Bij deze techniek bewaar je voedingsmiddelen in glazen potten, die luchtdicht worden afgesloten. Ideaal om groenten en fruit lang te bewaren.

Waarom wecken?

In het verleden was het natuurlijk een stuk lastiger om etenswaren lang te bewaren zonder koelkast, vriezer of conserveermiddelen. Zo ontstond het idee van de glazen weckpotten met een rubberen ring, die luchtdicht kunnen worden afgesloten. In deze potten kan voedsel soms wel jarenlang bewaard worden, zonder dat de smaak verdwijnt. Ook seizoensgebonden fruit en groenten kunnen op deze manier het hele jaar door geconsumeerd worden. En nog een goede reden om dit eens te proberen: het is kostenbesparend! Seizoensfruit en -groenten zijn vaak stukken goedkoper in het seizoen. Inslaan en inmaken dus!

Groenten en fruit

Het inmaken van groenten of fruit gaat net iets anders in z’n werk. Bij deze methode wordt vaak suiker of azijn met suiker gebruikt om de etenswaren langer houdbaar te maken. Hierbij is in principe geen weckpot nodig, maar voldoet iedere glazen pot met een deksel.

Wat is wecken en hoe doe je dit?
Wat is wecken en hoe doe je dit?

Hoe moet je wecken?

Zoals hierboven al benoemd zijn weckpotten hierbij essentieel. Daarnaast is het van groot belang dat de potten schoon en steriel zijn. Bij wecken worden namelijk de micro-organismen die schimmels veroorzaken gedood door het verhitten van de etenswaren. Hygiënisch te werk gaan is dus een must!

Hoe steriliseer je een weckpot?

Een goed begin is het halve werk. Met schone weckpotten is de kans op succes het grootst. Er zijn verschillende manieren om de weckpotten te steriliseren, die zetten wij voor je op een rijtje:

1. Maak de glazen potten goed schoon met soda. Gebruik 1 el soda op 1 l heet water en zorg dat zowel de pot als de deksel en de rubberen ring goed ontsmet zijn.

2. Een tweede optie is uitkoken: kook de potten, deksels en ringen minstens 5 minuten in water. Droog de weckpotten vervolgens goed af, zorg dat alle onderdelen helemaal droog zijn.

3. Tot slot is het ook mogelijk om de potten in de oven te steriliseren: zet de omgespoelde potten met de opening naar boven gedurende 15 minuten op een bakplaat in de oven op 120°C. De deksels en rubberen ring steriliseer je apart door deze 10 minuutjes zacht te laten koken in azijnwater. Maak ook het werkblad goed schoon voordat je begint met het inmaken van de gekozen ingrediënten.

Kun je ook wecken zonder weckketel?

Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed. Plaats de pot in een grote pan met water, zorg dat de pot helemaal ondergedompeld is in het water. Afhankelijk van het recept laat je de pot voor een bepaalde tijd onder water staan. Haal de weckpot na deze tijd met een speciale wecktang uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.

Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar?

Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.

Nu je alles weet over wecken is het tijd voor een lekker recept om mee aan de slag te gaan! Gefermenteerde groenten, ook wel bekend als kimchi, zijn namelijk perfect om op deze manier te maken. Liever aan de slag met inmaken? Probeer dan eens onze zelfgemaakte chutneys en compotes.

Wat is wecken en hoe doe je dit?

Hoe werkt een weckpot?

Een weckpot is ontworpen om voedsel in te wecken, wat een conserveringsmethode is waarbij voedsel in een vacuümverpakking wordt verhit om alle lucht te verwijderen en de groei van bacteriën te voorkomen. Om te beginnen worden de potten en deksels gesteriliseerd. Daarna wordt het voedsel in de potten gedaan en wordt de pot verzegeld met een rubberen ring en metalen klemmen. Vervolgens worden de potten verhit in een waterbad, waardoor de lucht uit de pot wordt gedrukt en een vacuüm wordt gecreëerd. Het vacuüm zorgt ervoor dat het voedsel voor lange tijd bewaard kan worden.

Home-made kimchi

Zelf kimchi maken is helemaal niet zo moeilijk! Alle groenten wring je uit om het vocht los te laten en zet je vervolgens in een gedesinfecteerde, hittebestendige weckpot. Let op: de weckpot moet je 2 à 3 weken op een warme en donkere laten staan.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via