Traditionele moussaka-0024 Low_res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Traditionele moussaka

Grieks eten, wij houden ervan! Moussaka is een traditionele Griekse ovenschotel op basis van aubergines, aardappel en gehakt in kruidige tomatensaus, afgetopt met bechamelsaus. Voor het ontstaan ervan gaan we terug naar het begin van de twintigste eeuw. Een Griekse chef introduceerde Franse invloeden in de Griekse keuken, waaronder de bechamelsaus. Wij zijn deze chef in ieder geval eeuwig dankbaar!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept traditionele moussaka

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 15min
Kookmodus
1
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken aubergine 2 tot 3 min. per kant aan.
2
Pel en snipper de ui. Pluk de takjes oregano en hak grof.
3
Verhit de rest van de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 min. aan. Voeg het rundergehakt toe en bak in 5 min. rul. Voeg de tomatenblokjes, kaneel en oregano toe en laat 10 min. rustig doorkoken op laag vuur.
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de pecorino. Haal het gehakt van het vuur. Voeg de helft van de pecorino en het paneermeel toe aan het gehaktmengsel. Voeg het ei toe en roer snel door, zodat het ei niet kan stollen.
5
Verdeel ¾ van de plakken aubergine over de bodem van een ovenschaal. Verdeel het gehakt over de aubergine. Verdeel de aardappelschijfjes over het gehakt, gevolgd door de bechamelsaus. Druk de overige plakken aubergine licht in de bechamelsaus en verdeel de rest van de pecorino over het geheel. Bak de moussaka 45 min. in de oven.

Griekse moussaka

Griekse moussaka is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit laagjes aubergine, aardappelen, gehakt en bechamelsaus. Het is een van de meest geliefde en populaire gerechten in Griekenland en wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden en familiediners en het heeft veel weg van een lasagne recept.

Om moussaka te maken, worden aubergines in plakjes gesneden en vervolgens gebakken tot ze zacht en goudbruin zijn. Aardappelen worden ook in plakjes gesneden en gebakken in olijfolie. Het gehakt wordt gekruid met ui, knoflook, tomaten en kruiden zoals kaneel, oregano en tijm, en vervolgens gebakken tot het gaar is.

De laagjes van de moussaka worden opgebouwd door afwisselend de aubergine, aardappelen en gehakt in een ovenschaal te leggen. Daarna wordt er een laag bechamelsaus over het geheel gegoten en wordt het gerecht in de oven gebakken totdat het gaar en goudbruin is.

Griekse moussaka is een zeer smakelijk en vullend gerecht. Het is rijk aan smaak en textuur en biedt een perfecte balans tussen hartig en zoet. Het kan worden geserveerd als hoofdgerecht met een frisse salade en brood, of als onderdeel van een groter feestelijk menu.

Moussaka is een gerecht dat ook vaak in andere landen wordt gegeten en heeft verschillende varianten. Zo kan er bijvoorbeeld ook courgette worden gebruikt in plaats van aubergine en worden er soms andere groenten aan toegevoegd. Het is een gerecht dat eindeloos kan worden gevarieerd, maar de traditionele Griekse moussaka blijft altijd een favoriet bij velen.

De Griekse keuken

De Griekse keuken is en blijft één van onze favoriete keukens ter wereld. Wist je dat je veel Griekse gerechten ook relatief gemakkelijk zelf kunt maken? Kies bijvoorbeeld eens voor souvlaki, maak je eigen tzatziki om zo een gezond recept te creëren of ga voor deze heerlijke Griekse salade met gyros.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via