Chowder is een dikke en goed gevulde Noord-Amerikaanse vissoep. Als vis- of zeevruchten liefhebber is het een gerecht wat je niet mag missen!
Traditioneel gezien wordt deze soep gemaakt met melk of room. Aardappels zorgen ervoor dat het een dikke en gebonden soep wordt. In de Manhattan-variant wordt echter gekozen voor stukjes tomaat en andere groenten ter vervanging van de room. Net even wat lichter dus dan de andere variant.
In de VS en Canada is deze soep een klassieker: de chowder. Met name Noord-Amerika (New England) wordt deze soep veel gegeten en in restaurants geserveerd. Een goedgevulde vissoep met allerlei soorten vis en zeevruchten. Je kunt de soep vullen met de vis die je lekker vindt, maar vaak worden kokkels, mosselen en bijvoorbeeld een witvis gebruikt.
In de Manhattan chowder wordt de room achterwege gelaten en kun je stukjes tomaat en andere groenten vinden. Een lekker recept om zelf Manhattan style chowder te maken.
Tip! De mosselen en bacon zorgen al voor voldoende zout in de chowder. Extra zout toevoegen is dus niet nodig!
Vind jij soep en vis ook zo’n goede combinatie? Dan moet je ons recept voor de Provençaalse bouillabaisse met kabeljauw zeker een keer geprobeerd hebben!
Chowder is een dikke soep die wordt gemaakt van vis, schaaldieren, of groenten, samen met aardappelen, ui, en soms ook spek en maïs. De soep wordt meestal gebonden met melk of room, en soms ook met bloem of crackers. Chowder kan worden bereid met verschillende soorten vis en schelpdieren, zoals kabeljauw, zalm, garnalen, mosselen, en kokkels. Het is een populair comfortfood en wordt vaak geserveerd met crackers of brood.
Chowder komt oorspronkelijk uit de regio New England in de Verenigde Staten, waar het een populair gerecht is sinds de 18e eeuw. Het werd oorspronkelijk bereid door vissers die hun vangst combineerden met aardappelen en andere ingrediënten die ze aan boord hadden. De naam ‘chowder’ komt waarschijnlijk van het Franse woord ‘chaudière’, wat verwijst naar de ketel die werd gebruikt om de stoofpot te koken. Sindsdien is chowder populair geworden in andere delen van de VS en zijn er verschillende varianten ontstaan, waaronder clam chowder, corn chowder, en seafood chowder.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment