In samenwerking met:
Melanzane alla parmigiana met ciabatta
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Melanzane alla parmigiana met ciabatta

Melanzane alla parmigiana betekent aubergine met Parmezaanse kaas. Een heerlijke vegetarische ovenschotel, gemaakt van gegrilde aubergine, tomaten, mozzarella en basilicum. Een erg smakelijk gerecht, dat makkelijk te maken is en de oven een groot deel van het werk doet.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept melanzane alla parmigiana met ciabatta

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de aubergine over de lengte in plakken van 1 cm dik. Verdeel 4/5 van het Verstegen Zeezout over beide kanten van de plakken aubergine en laat 15 min. staan. Dep de aubergines droog met keukenpapier.
2
Verhit ondertussen 1/5 van de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de tomaten toe en plet deze met een vork. Voeg de suiker, Verstegen Zwarte peper, Verstegen World Spice Blend Napoli en het resterende Verstegen Zeezout toe. Laat 15 min. koken op laag vuur.
3
Verhit steeds ¼ van de overige olijfolie in een pan en bak de plakken aubergines in delen 2 min. per kant tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
4
Snijd de mozzarella in plakken en scheur 4/5 van de basilicum grof. Verdeel de helft van de tomatensaus over de ovenschaal, gevolgd door de helft van de plakken aubergines, de helft van de gescheurde basilicum, de helft van de mozzarella en de helft van de Parmezaanse kaas. Herhaal hetzelfde bij de tweede laag. Bak 30 min. in de voorverwarmde oven.
5
Bereid ondertussen de ciabatta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de voorverwarmde oven.
6
Haal de melanzane alla parmigiana uit de oven en garneer met de overige basilicum. Haal de ciabatta uit de oven en snijd in plakken. Serveer de melanzane alla parmigiana met de ciabatta.

Een verrukkelijk gerecht uit Italië

Melanzane alla parmigiana, ook wel bekend als Parmigiana di melanzane, is een heerlijk Italiaans gerecht dat bestaat uit laagjes gegrilde aubergine, tomatensaus, kaas en soms broodkruimels. Hoewel het gerecht tegenwoordig zeer populair is in heel Italië en daarbuiten, heeft het een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

De oorsprong van Melanzane alla parmigiana kan worden getraceerd tot de regio Campanië in Zuid-Italië. De naam “parmigiana” is waarschijnlijk afgeleid van het Siciliaanse woord “parmiciana”, dat verwijst naar de luiken van jaloezieën die worden gebruikt om een raam te bedekken. Deze luiken zijn gemaakt van houten latjes die vergelijkbaar zijn met de laagjes aubergine in het gerecht.

De oorspronkelijke versie van het gerecht bevatte geen kaas, omdat de introductie van tomaten en aubergines in Italië pas plaatsvond in de 16e eeuw na de ontdekking van Amerika. In die tijd werd het gerecht gemaakt door aubergines in reepjes te snijden, te zouten en te laten uitlekken om de bittere smaak te verwijderen. Vervolgens werden ze gebakken of gefrituurd en laagsgewijs gestapeld met tomatensaus en soms ook met plakjes mozzarella. Dit is een eenvoudige maar smakelijke manier zijn geweest om aubergines te bereiden, zoals deze Melanzane met mozzarella.

Met de introductie van tomaten uit Amerika in de Italiaanse keuken, werd het gerecht steeds populairder en verspreidde het zich naar andere delen van Italië. In de loop der tijd werden er variaties toegevoegd, zoals het gebruik van Parmezaanse kaas (vandaar de naam “alla parmigiana”) en andere kazen zoals mozzarella, pecorino of ricotta. Eet je liever wel vlees en wil je een leuke twist op dit gerecht? Probeer dan zeker eens deze gevulde kipfilet met mozzarella, tomaat en pesto.

Ciabatta, een Italiaans brood, aan het gerecht, is het belangrijk op te merken dat ciabatta een vrij recente uitvinding is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1980 in Italië. Traditioneel wordt Melanzane alla parmigiana echter niet geserveerd met ciabatta, maar is wel een heerlijke combinatie. Dit brood is een goede combinatie met veel gerechten. Wat dacht je van deze camembert uit de oven, broodje pulled chicken of gevulde ciabatta met gehakt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?