Melanzane alla parmigiana betekent aubergine met Parmezaanse kaas. Een heerlijke vegetarische ovenschotel, gemaakt van gegrilde aubergine, tomaten, mozzarella en basilicum. Een erg smakelijk gerecht, dat makkelijk te maken is en de oven een groot deel van het werk doet.
Melanzane alla parmigiana, ook wel bekend als Parmigiana di melanzane, is een heerlijk Italiaans gerecht dat bestaat uit laagjes gegrilde aubergine, tomatensaus, kaas en soms broodkruimels. Hoewel het gerecht tegenwoordig zeer populair is in heel Italië en daarbuiten, heeft het een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.
De oorsprong van Melanzane alla parmigiana kan worden getraceerd tot de regio Campanië in Zuid-Italië. De naam “parmigiana” is waarschijnlijk afgeleid van het Siciliaanse woord “parmiciana”, dat verwijst naar de luiken van jaloezieën die worden gebruikt om een raam te bedekken. Deze luiken zijn gemaakt van houten latjes die vergelijkbaar zijn met de laagjes aubergine in het gerecht.
De oorspronkelijke versie van het gerecht bevatte geen kaas, omdat de introductie van tomaten en aubergines in Italië pas plaatsvond in de 16e eeuw na de ontdekking van Amerika. In die tijd werd het gerecht gemaakt door aubergines in reepjes te snijden, te zouten en te laten uitlekken om de bittere smaak te verwijderen. Vervolgens werden ze gebakken of gefrituurd en laagsgewijs gestapeld met tomatensaus en soms ook met plakjes mozzarella. Dit is een eenvoudige maar smakelijke manier zijn geweest om aubergines te bereiden, zoals deze Melanzane met mozzarella.
Met de introductie van tomaten uit Amerika in de Italiaanse keuken, werd het gerecht steeds populairder en verspreidde het zich naar andere delen van Italië. In de loop der tijd werden er variaties toegevoegd, zoals het gebruik van Parmezaanse kaas (vandaar de naam “alla parmigiana”) en andere kazen zoals mozzarella, pecorino of ricotta. Eet je liever wel vlees en wil je een leuke twist op dit gerecht? Probeer dan zeker eens deze gevulde kipfilet met mozzarella, tomaat en pesto.
Ciabatta, een Italiaans brood, aan het gerecht, is het belangrijk op te merken dat ciabatta een vrij recente uitvinding is. Het werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1980 in Italië. Traditioneel wordt Melanzane alla parmigiana echter niet geserveerd met ciabatta, maar is wel een heerlijke combinatie. Dit brood is een goede combinatie met veel gerechten. Wat dacht je van deze camembert uit de oven, broodje pulled chicken of gevulde ciabatta met gehakt.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment