In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Oesterzwammensoep

Deze heerlijke vegan oesterzwammensoep is absoluut niet moeilijk om te maken! Na een half uur staat hij al op tafel. Daarnaast kun je van deze soep genieten als voorgerecht tijdens het (kerst)diner, als hoofdgerecht geserveerd met brood of als lunchgerecht wanneer je wat soep overhoudt.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept oesterzwammensoep

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in stukjes. Verhit de helft van de olijfolie in een pan op laag vuur en fruit de ui, knoflook en bleekselderij 5 min. Voeg de tijm toe en bak 3 min. mee.
2
Voeg de groentebouillon en het laurierblad toe. Breng zachtjes aan de kook.
3
Verhit in een andere pan de resterende olijfolie op middelhoog vuur en bak de oesterzwammen 5 min. met wat peper en zout.
4
Voeg de oesterzwammen toe aan de bouillon. Breng deze opnieuw aan de kook en laat de soep op laag vuur 15 tot 20 min. staan.
5
Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer.
6
Hak de peterselie fijn en garneer de soep. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Koken met oesterzwammen

De oesterzwam, wetenschappelijk bekend als Pleurotus ostreatus, is een veelvoorkomende en populaire paddenstoelensoort. Deze paddenstoel dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, dat lijkt op een open oester.

De oesterzwam heeft unieke kenmerken waardoor hij zich gemakkelijk onderscheid van andere paddenstoelensoorten, denk aan champignons en portobello’s. In tegenstelling tot champignons groeien oesterzwammen niet uit een stam met hoed, maar uit zijdelingse stelen die aan bomen of hout vastzitten. De hoed van de oesterzwam is breed, vlezig en heeft een fluweelachtige textuur. De kleur kan variëren van wit tot grijsachtig of bruin.

Wat betreft culinaire toepassingen is de oesterzwam zeer veelzijdig. Hij heeft een delicate smaak met een lichte nootachtige ondertoon. Oesterzwammen kunnen rauw worden gegeten, maar ze zijn het lekkerst als ze worden gebakken, geroosterd of gestoofd. Ze behouden hun stevige textuur en nemen gemakkelijk de smaken op van andere ingrediënten waarmee ze worden gekookt.

Oesterzwammen zijn een uitstekend alternatief voor vlees in vegetarische en veganistische gerechten vanwege hun hartige smaak en vlezige textuur. Ze kunnen worden gebruikt in roerbakgerechten, soepen, pasta’s, risotto’s en zelfs in sushi. Daarnaast worden oesterzwammen vaak gebruikt als vleesvervangers in burgers, stoofschotels en stir-fries.

Met hun unieke uiterlijk, delicate smaak en veelzijdige toepassingen hebben oesterzwammen hun plaats veroverd in de wereld van de paddenstoelen en de culinaire wereld in het algemeen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.