De benodigdheden voor een klassieke tiramisu zijn suiker, eieren, mascarpone, koffie, eventueel likeur en lange vingers. Dit recept bestaat uit een mooie variant op deze klassieker! In dit alcoholvrije recept is speculoos pasta gebruikt in plaats van amaretto. Maak kennis met dit klassieke Italiaanse recept, met een nóg Belgischere twist.
Dit typisch Italiaanse (na)gerecht is helemaal nog niet zo oud. Voor het ontstaan ervan gaan we terug naar 1971. Lange tijd was er strijd tussen de Italiaanse regio’s Veneto en Friuli Venezia Giulia: in welke regio is de tiramisu voor het eerst gemaakt en dus ontdekt? En nog steeds wordt overal iets anders gezegd. Ons maakt het niet uit waar het vandaan komt, als we maar van dit lekkere dessert kunnen blijven genieten. Vanuit het Italiaans vertaald betekent tirami su letterlijk ‘trek me op’. Iets vrijer vertaald betekent het beur me op of maak me blij. En iedereen wordt blij van goede tiramisu, toch?
Speculoos is een typisch Belgisch en Nederlands koekje dat gemaakt is van een mengsel van specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember. Het heeft een knapperige textuur en een kenmerkende smaak. Het wordt vaak gegeten als koekje of verwerkt in desserts en gebak.
Ja, er is een verschil tussen speculaas en speculoos, hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt. Speculaas verwijst meestal naar de traditionele Nederlandse en Belgische kruidige koekjes met reliëfpatronen, terwijl speculoos verwijst naar de gladde, smeerbare variant van deze koekjes die wordt gebruikt als een pasta of vulling.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment