Witte Asperges Met Varkenshaas En Doperwten Crème
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Witte asperges met varkenshaas en doperwtencrème

Het seizoen van het witte goud gaat van start! Tijd om de seizoensgroenten in huis te halen en aan de slag te gaan met witte asperges. In dit recept serveren we de asperges op een frisse doperwten crème. Maak de stapel verder af met malse varkenshaas en een kervelsaus.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept witte asperges met varkenshaas en doperwtencrème

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Schil de asperges en snijd 1 cm van de kontjes af. Zet de asperges in een grote pan net onder water. Voeg 2/3 van de roomboter, een snufje zout, suiker en foelie toe. Breng het geheel aan de kook, laat 3 min. doorkoken en zet het vuur uit. Sluit de pan met het deksel en laat nog ongeveer 10 tot 15 min. doorgaren.
2
Pel en snipper ondertussen de sjalot. Breng de sjalot, witte wijn en groentebouillon in een kleine steelpan aan de kook en laat 5 min. inkoken. Voeg ¾ van de crème fraîche toe en roer goed door. Pluk de kervel, hak grof en voeg 2/3 toe aan de saus.
3
Verhit de rest van de roomboter in een koekenpan op hoog vuur. Bak de varkenshaas 3 min. aan, zet het vuur naar middelhoog en bak in 10 min. rondom aan. Keer het vlees regelmatig.
4
Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de doperwten. Kook de doperwten 3 min. en giet af. Voeg de rest van de crème fraîche toe aan de doperwten en pureer met een staafmixer tot een gladde crème.
5
Snijd vlak voor serveren de varkenshaas in plakjes. Verdeel de doperwten crème over de borden. Schep de asperges uit het vocht en verdeel over de borden. Verdeel de varkenshaas over de asperges en verdeel de kervelsaus over de varkenshaas en asperges. Maak het gerecht af met de rest van de kervel.

Het witte goud van Nederland

Wanneer de lente begint, denkt men in Nederland maar aan één ding: het witte goud, oftewel witte asperges. Het witte goud dankt zijn naam aan het feit dat het in het voorjaar wordt geoogst, voordat de stengels boven de grond uitkomen en blootgesteld worden aan zonlicht. Hierdoor blijven de asperges wit en krijgen ze een zachte, milde smaak. Het seizoen van de witte asperges begint meestal begin april en loopt tot en met eind juni, een beetje afhankelijk van het weer. Met een milde winter en warm voorjaar zijn ze soms al eerder verkrijgbaar. De asperges worden met de hand gestoken en zijn daarom relatief kostbaar, maar de smaak maakt het zeker de moeite waard.

Witte asperges kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gestoomd, gegrild of gebakken. Vaak worden ze geserveerd met gekookte aardappelen, ham, ei en een romige saus zoals hollandaise saus. Het is een echte delicatesse en staat bekend als een van de meest gewilde groenten ter wereld. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Zo bevatten asperges weinig calorieën en zijn ze rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat witte asperges al eeuwenlang worden gewaardeerd om hun smaak en voedingswaarde. Asperges zijn lekker om te verwerken in allerlei soorten gerechten! Denk aan flammkuchen recepten, koolhydraatarme recepten of risotto recepten.

Zoete recepten met asperges

Witte asperges worden vaak in een hoofdgerecht verwerkt, maar wist je dat je ze ook in zoete recepten kunt verwerken? Maak bijvoorbeeld deze boerencake met aardbeien en witte asperge. Wanneer de asperges in het seizoen zijn, zijn aardbeien ook vaak in het seizoen en dus ook stukken goedkoper. Haal beide ingrediënten in huis en verwerk het in dit verrassende recept! Top af met verse munt en je hebt een heerlijke, frisse cake.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via