Citroen meringue taart
Niveau
Gevorderd
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Citroen meringue taart

Een showstopper voor de lente: deze citroen meringue taart. Een knapperige koekbodem met zachte, frisse citroenvulling en een heerlijke zachte en zoete meringue on top. Puur genot!

Benieuwd hoe je zelf lemon curd maakt? Bekijk dan het recept van de lemon curd!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept citroen meringue taart

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 15min
Kookmodus
1
Mix de bloem met 100 gr kristalsuiker en een snufje zout. Splits de eieren en zet de eiwitten apart tot gebruik. Voeg 150 gr boter in blokjes samen met 2 eidooiers toe aan de bloem en kneed het geheel tot een egale bal. Wikkel in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.
2
Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte. Bestuif je aanrecht en deegroller met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die in diameter iets groter is dan je bakvorm. Bekleed de bodem en zijkanten van de quiche- of taartvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork. Schuif voor 25 min. in de oven en laat de vorm daarna helemaal afkoelen in de vorm.
3
Rasp de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Meng de maïzena met 50 ml water tot een papje.
4
Mix het citroensap en -rasp met het overige water, vanillesuiker en 100 gr kristalsuiker in een pannetje. Breng het geheel zachtjes aan de kook en blijf ondertussen roeren met een garde. Zet het vuur laag, voeg het maïzenapapje toe en laat even indikken. Voeg de overige eidooiers samen met de overige boter toe aan de pan. Blijf roeren totdat alles is gesmolten en opgenomen in het mengsel. Zet het vuur uit en voeg de lemon curd toe. Laat het mengsel 30 min. afkoelen.
5
Schep het citroenmengsel in de bodem en strijk glad met een spatel. Zet 30 min. in de koelkast.
6
Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de overige kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot je gladde, stijve pieken krijgt. Verdeel het eiwit over de taart en ga er met de crème brûlée brander langs, zodat je mooie bruine plekjes krijgt in de meringue. Top het geheel af met wat citroenrasp.
7
Serveer de taart direct of eet hem dezelfde dag nog op voor het lekkerste resultaat. Bewaar hem niet in de koelkast, want dan wordt de meringue nat.

Tip: heb je geen crème brûlée brander? Zet de taart dan een paar minuutjes in de oven op de grillstand.

Heerlijke bakrecepten voor de lentemaanden

Nu de lente er weer aan komt en het zonnetje zich steeds vaker laat zien, krijgen wij zin om kleurrijke, frisse bakrecepten te maken! Van die recepten die lekker makkelijk zijn, een frisse touch hebben en gewoon perfect passen bij een zonnige dag. De lente brengt namelijk weer een overvloed aan seizoensgroenten en -fruit als rabarber en aardbeien. Wat is een betere manier om deze vrolijke tijd te vieren dan met heerlijke zelfgemaakte taarten? Ontdek de magie van de lente in elke hap met deze lekkere taartrecepten. Van sappige aardbeien tot frisse limoenen, deze taarten vangen de frisheid van het seizoen:

 

Bakken met rabarber: een echte vitaminebom! Rabarber bevat namelijk vitamine B, C en K en bevat ook nog eens veel vezels. Wij verwerken rabarber in deze lekkere upside-down cake en in deze frisse rabarber tiramisu. Het resultaat is lekker én kleurrijk. Daar word je gelijk vrolijk van!

Bakken met citroen: citroen is een ingrediënt wat we graag toevoegen aan bakrecepten, zo ook in deze no bake citroen cheesecake. De citroen zorgt voor een vleugje frisheid, de speculaasbodem voor een knapperige touch en de frambozensaus maakt het lekker zoet. Ook lekker om te proberen: citroen kokoscake!

Bakken met aardbei: verwerk het zoete van de aardbeien in je favoriete bakrecepten en zet zo een lekker tussendoortje op tafel! Zo zijn deze aardbei crumble muffins een heerlijk recept om te proberen. De aardbeien maken het lekker zoet, de crumble extra knapperig. Of combineer het zoete van de aardbeien met het hartige van witte asperges in deze boerencake. Een bijzondere combinatie, maar het werkt top!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via