Crema Catalana
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Crema Catalana

Bereid je voor op een smakelijk avontuur naar de Spaanse keuken met dit heerlijke recept voor Crema Catalana! Dit verrukkelijke dessert uit Catalonië is een variant van de bekende crème brûlée en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en knapperige suikerlaag. Maak de nagerechten een avond van tevoren, zodat je op het moment zelf alleen nog de suiker hoeft te karamelliseren.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept crema catalana

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 30min
Kookmodus
1
Rasp de schil van de citroen en sinaasappel (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Meng 1/10 van de melk met de maïzena en zet apart. Breng de rest van de melk aan de kook met de helft van de kristalsuiker, kaneelstokje, citroen- en sinaasappelrasp.
2
Splits ondertussen de eieren. Klop de eidooiers los met de rest van de kristalsuiker. Voeg de melk met maïzena toe en roer goed door.
3
Voeg de hete melk, al roerend, toe aan het eidooiermengsel. Giet het geheel terug in de pan en verhit op laag vuur tot een stevige, romige crème is ontstaan, ongeveer zo dik als yoghurt. Blijf constant roeren tijdens het verwarmen.
4
Verdeel de crème over de ramekins, dek af en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
5
Verdeel vlak voor serveren de rietsuiker over de schaaltjes. Karamelliseer de suiker met behulp van een gasbrander. Zonder gasbrander kan het ook, zet ze dan voor 2 tot 3 min. onder de grill van de oven. Laat de oven eerst goed heet worden voordat de Crema Catalana erin gaat. Let wel op dat de suiker niet verbrand.

Creme Catalana of crème brûlée?

Crema Catalana is een heerlijk Spaans dessert dat veel overeenkomsten heeft met de Franse crème brûlée. Beide desserts zijn gebaseerd op een custard gemaakt van room, suiker en eieren, die wordt gebakken en daarna gekoeld om op te stijven. Het grootste verschil zit echter in de smaak en de bereidingswijze.

In tegenstelling tot crème brûlée waar de voornaamste smaakmaker vanille is, wordt Crema Catalana op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelschil en kaneel, waardoor het een lichtere en fruitigere smaak heeft. Bovendien wordt Crema Catalana niet gegaard in een waterbad in de oven, zoals bij de crème brûlée, maar op het fornuis. De custard wordt verwarmd en geroerd tot het dik genoeg is om te geleren. Vervolgens wordt het in kleine schaaltjes gegoten en gekoeld.

Het meest iconische aspect van Crema Catalana is de knapperige suikerlaag op de bovenkant, die op traditionele wijze wordt gemaakt door suiker te karamelliseren met een hete metalen spatel of brander. Dit geeft het dessert niet alleen een heerlijke smaak, maar ook een knapperige textuur. Al met al is Crema Catalana een heerlijk en uniek dessert dat een bezoek aan Spanje compleet maakt!

Meer Spaanse desserts

Niet alleen de Crema Catalana, maar ook de Spaanse Flan is een populair dessert in Spanje, waar ze het dessert serveren na de maaltijd. De basis is een stevige custardpudding, die wordt verrijkt met een laagje karamelsaus. Eenvoudig te maken en nét zo lekker als Crema Catalana.

Wat is Crema Catalana en waar komt het vandaan?

Crema Catalana is een traditioneel Spaans dessert dat afkomstig is uit Catalonië, Spanje. Het is een romige custard gemaakt van melk, eierdooiers, suiker en citrusschil, die vervolgens wordt gekarameliseerd met een laagje suiker bovenop. Het wordt vaak geserveerd met een knapperige suikerlaag erbovenop.

Wat is verschil tussen crème brûlée en Crema Catalana?

Het belangrijkste verschil tussen crème brûlée en Crema Catalana zit in de smaak en de oorsprong. Crème brûlée is een Frans dessert gemaakt van room, eigeel, suiker en vanille, terwijl Crema Catalana een Spaans dessert is met dezelfde ingrediënten, maar met toegevoegde citrusschil voor een subtiele citrusaroma.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via