Bereid je voor op een smakelijk avontuur naar de Spaanse keuken met dit heerlijke recept voor Crema Catalana! Dit verrukkelijke dessert uit Catalonië is een variant van de bekende crème brûlée en wordt gekenmerkt door zijn fruitige smaak en knapperige suikerlaag. Maak de nagerechten een avond van tevoren, zodat je op het moment zelf alleen nog de suiker hoeft te karamelliseren.
Crema Catalana is een heerlijk Spaans dessert dat veel overeenkomsten heeft met de Franse crème brûlée. Beide desserts zijn gebaseerd op een custard gemaakt van room, suiker en eieren, die wordt gebakken en daarna gekoeld om op te stijven. Het grootste verschil zit echter in de smaak en de bereidingswijze.
In tegenstelling tot crème brûlée waar de voornaamste smaakmaker vanille is, wordt Crema Catalana op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelschil en kaneel, waardoor het een lichtere en fruitigere smaak heeft. Bovendien wordt Crema Catalana niet gegaard in een waterbad in de oven, zoals bij de crème brûlée, maar op het fornuis. De custard wordt verwarmd en geroerd tot het dik genoeg is om te geleren. Vervolgens wordt het in kleine schaaltjes gegoten en gekoeld.
Het meest iconische aspect van Crema Catalana is de knapperige suikerlaag op de bovenkant, die op traditionele wijze wordt gemaakt door suiker te karamelliseren met een hete metalen spatel of brander. Dit geeft het dessert niet alleen een heerlijke smaak, maar ook een knapperige textuur. Al met al is Crema Catalana een heerlijk en uniek dessert dat een bezoek aan Spanje compleet maakt!
Niet alleen de Crema Catalana, maar ook de Spaanse Flan is een populair dessert in Spanje, waar ze het dessert serveren na de maaltijd. De basis is een stevige custardpudding, die wordt verrijkt met een laagje karamelsaus. Eenvoudig te maken en nét zo lekker als Crema Catalana.
Crema Catalana is een traditioneel Spaans dessert dat afkomstig is uit Catalonië, Spanje. Het is een romige custard gemaakt van melk, eierdooiers, suiker en citrusschil, die vervolgens wordt gekarameliseerd met een laagje suiker bovenop. Het wordt vaak geserveerd met een knapperige suikerlaag erbovenop.
Het belangrijkste verschil tussen crème brûlée en Crema Catalana zit in de smaak en de oorsprong. Crème brûlée is een Frans dessert gemaakt van room, eigeel, suiker en vanille, terwijl Crema Catalana een Spaans dessert is met dezelfde ingrediënten, maar met toegevoegde citrusschil voor een subtiele citrusaroma.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment