Spaanse Flan
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Spaanse flan

De Spaanse flan, een klassiek dessert uit Noord-Catalonië, bestaat uit een stevige custardpudding met een laagje heldere karamelsaus. Het is eenvoudig te maken, er is alleen wat geduld en vooral aandacht nodig tijdens het bereiden van de karamel. Maar dit is het wachten zeker waard!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

16 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept spaanse flan

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
5u 0min
Totale tijd
5u 30min
Kookmodus
1
Meng de kristalsuiker met 50 ml water en breng al roerend aan de kook. Stop met roeren zodra het kookt, zet het vuur laag en laat langzaam karamelliseren tot het een goudbruine kleur heeft. Haal van het vuur, voeg 1 el water toe en roer goed door. Giet de karamel direct in de ovenschaal en verdeel over de bodem.
2
Verwarm de oven voor op 160°C. Breng ongeveer 2 ltr water aan de kook. Zet de ovenschaal met karamel in een bakblik of ovenplaat met opstaande rand.
3
Klop de roomkaas met de vanillesuiker los in een keukenmachine of met behulp van een handmixer. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg het volgende ei steeds pas toe wanneer het vorige volledig is gemengd door de roomkaas.
4
Voeg de gecondenseerde melk, koffiemelk en vanille extract toe en roer goed door. Verdeel dit mengsel op de karamel in de ovenschaal.
5
Giet het kokend water in het bakblik of ovenplaat met opstaande rand, totdat de ovenschaal met daarin de flan halverwege onderwaterstaat. Bak de flan 45 min. in de oven.
6
Laat de flan na het bakken minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Snijd na het opstijven langs de rand van de ovenschaal zodat de flan loskomt. Plaats een bord groter dan de ovenschaal op de ovenschaal en draai het geheel in een vloeiende beweging om. Til de ovenschaal op. Snijd de flan in punten en serveer.

Tip: komt de flan niet los van de ovenschaal? Zet deze dan heel kort in een bak met heet water en probeer opnieuw.

Leuke weetjes over de Spaanse flan

Flan is een welbekend dessert uit Spanje, het is ook wel een soort van zusje van de crème brûlée. Het verschil zit hem in dat flan wordt gemaakt met melk en de crème brûlée met room. Het is een dessert dat op bijna iedere menukaart in Spaanse restaurants staat. Tevens is het ook een populair dessert in veel delen van de wereld. Vaak wordt het geserveerd bij speciale gelegenheden. Het zorgt dus ook wel voor een extra verwenmoment, wat je echt eens moet proberen! De flan is gemaakt van zachte, romige custard van eieren, melk en suiker. Het wordt geserveerd met een laagje karamel op de bodem. Dit laagje creëer je gemakkelijk zelf, waardoor je geen kant-en-klare karamel hoeft te kopen! Het ontstaat door suiker te smelten en te laten afkoelen voordat de custard erop wordt gegoten.

De lekkerste Spaanse desserts

De Spaanse desserts staan wereldwijd bekend om hun heerlijke smaak en unieke combinaties van ingrediënten. Flan is in Spanje een van de meest populaire desserts, een heerlijke romige nagerecht! Andere bekende Spaanse desserts zijn churros, ook wel de gefrituurde deegstaven die vaak worden geserveerd met warme chocoladesaus. Een tweede bekend Spaans nagerecht is de crema catalana, een romige crème brûlée-achtig dessert met een vleugje kaneel en citroenschil. Zo zijn er allerlei lekkere Spaanse desserts die heerlijk zijn als nagerecht of zoet tussendoortje. Kies jouw favoriete Spaans dessert en ontdek de lekkerste en verschillende smaken van Spanje! Met welk Spaans dessert ga jij aan de slag?

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via