Klassieke Tomatensoep
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Klassieke tomatensoep

Een lekkere, klassieke tomatensoep met verse tomaten doet het altijd goed. Met dit recept maken we de tomatenpuree helemaal zelf, wat de soep nóg lekkerder maakt. Natuurlijk mogen de zelfgemaakte soepballetjes niet missen!

Mijn menu planner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept klassieke tomatensoep

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
3u 0min
Totale tijd
3u 30min
1
Schil de wortelen en snijd in grove stukken. Pel en snijd de ui in grove stukken.
2
Breng 1 ltr water aan de kook en voeg het soepvlees toe. Laat 3 min. doorkoken en schep eventueel bovendrijvend schuim af met een schuimspaan.
3
Voeg de wortel, ui, ½ van de takjes peterselie, takjes tijm, foelie, laurierblaadjes en peperkorrels toe. Laat de bouillon 3 uur trekken op laag vuur in een afgedekte pan.
4
Maak ondertussen de soepballetjes. Pluk de resterende peterselie van de takjes en hak fijn. Meng het gehakt, ei, de beschuit en peterselie door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Draai van het gehakt balletjes van ongeveer 25 gram per stuk.
5
Snijd de tomaten in kleine stukjes. Breng in een aparte pan de tomaat, 125 ml water, citroen en suiker op laag vuur aan de kook en laat 15 min. stoven.
6
Haal de citroen uit de pan. Wrijf de tomaten door een zeef met behulp van een pollepel of kleine soeplepel en vang de puree op.
7
Zeef de bouillon. Voeg de tomatenpuree toe en meng goed door.
8
Snijd de prei in dunne ringen en spoel eventueel zand eraf. Voeg de prei en soepballetjes toe aan de tomatensoep en laat 10 min. doorkoken op laag vuur.
9
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Welke tomaten gebruik je in tomatensoep?

De juiste tomaten kiezen voor tomatensoep geeft nét een beetje extra smaak aan de soep. Maar welke tomaten kun je het beste in je boodschappenmandje stoppen? Wij helpen je graag bij het maken van een keuze!

Eén van de tomaten waaruit je kunt kiezen in de supermarkt zijn romatomaten, ook wel pomodori-tomaten genoemd. Deze tomatensoort, welke je herkent aan de langgerekte vorm, heeft een stevig vruchtvlees, is vol van smaak en bevat weinig zaden. Deze zoete rode vruchten zijn een echte toevoeging aan je soep.

Verder worden vleestomaten vaak gebruikt in soepen. Deze stevige tomaat heeft een vrij neutrale, zachte smaak en is hierdoor veelzijdig in te zetten. Ideaal dus voor het maken van verse tomatensoep.

Heb je iets minder tijd of ben je verse tomaten vergeten te kopen? Dan zijn tomaten uit blik een goede vervanger. Vaak zijn de tomaten rijp geplukt, waardoor de smaak minstens zo lekker is als van verse tomaten. Toch raden we je aan om deze klassieke tomatensoep met verse tomaten te maken voor een ultieme smaakbeleving.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Soja
  • Ei
  • Gluten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via