In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Bevat vlees
Vrij van vis

Moussaka met tomatensambal van harissa

Probeer deze verrukkelijke moussaka met een pittige twist! Onze moussaka combineert smakelijke lagen aubergine, aardappelen en gehakt met een verleidelijke tomatensambal van harissa.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Extra benodigdheden

Recept moussaka met tomatensambal van harissa

Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
1u 35min
1
Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel de helft van de ui en de knoflook en snijd in grove stukken. Snijd de rode pepers en rawit pepers grof. Meng samen met de ui en knoflook in de keukenmachine tot een pasta. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit 1/5 van de olijfolie in een pan en fruit de peper pasta 2 min. op middenlaag vuur. Voeg de tomaten, azijn, suiker en de Verstegen World Spice Blend Harissa toe. Laat 20 min. sudderen op laag vuur.
2
Smelt ondertussen 2/5 van de boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak 5 min. mee. Voeg de melk toe aan de bloem en blijf goed roeren met een garde. Voeg de Verstegen Zwarte peper en 2/3 van de Verstegen Zeezout toe en laat 5 min. koken totdat het de dikte van yoghurt heeft. Klop de eieren los. Haal de saus van het vuur en klop de eieren door de saus met een garde.
3
Pel en snipper de resterende ui. Verhit de overige boter in een pan en fruit de ui glazig. Voeg het gehakt, Verstegen kaneel gemalen en de Verstegen nootmuskaat gemalen toe en bak 5 min. aan. Voeg de tomaten passata, 3 el harissa sambal en de helft van de resterende Verstegen Zeezout toe en laat 20 min. koken op laag vuur.
4
Schil de aardappelen en snijd in plakken van 0,5 cm dikte. Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen 5 min. Giet af.
5
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verdeel het resterende Verstegen Zeezout over de aubergines en laat 10 min. staan. Dep met keukenpapier het vocht van de aubergines. Smeer de aubergines in met de helft van de resterende olie. Verhit een pan met de helft van de resterende olie en bak de aubergine goudbruin in 4 min. Keer halverwege om.
6
Verdeel de helft van de aardappelen over de schaal, gevolgd door de helft van de aubergines, de helft van de bechamelsaus en het gehaktmengsel. Maak een tweede laag van de resterende aardappelen, resterende aubergine en de resterende bechamelsaus. Bak 35 min. in de voorverwarmde oven.
7
Maak een dressing van de resterende olijfolie en de balsamicoazijn. Verdeel de dressing over de veldsla. Serveer bij de moussaka.

Weetjes over de ingrediënten

Op zoek naar een heerlijk en hartig gerecht dat indruk maakt? Probeer dan onze moussaka met tomatensambal van harissa! Deze variant van de klassieke Griekse moussaka is voorzien van een pikante tomatensaus op basis van harissa. De combinatie van smaakvolle lagen aubergine, aardappelen en sappig gehakt zal je smaakpapillen zeker verwennen.

Harissa geeft een pittige twist aan ieder gerecht en is in diverse bereidingen toe te passen. Bijvoorbeeld in een bijgerecht zoals deze geroosterde wortels of in dit overheerlijke ontbijtje: Turkse gebakken eieren.

Moussaka is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Griekse en Balkan-keuken. Het wordt vaak beschouwd als een iconisch gerecht uit de Griekse keuken en is geliefd bij veel mensen over de hele wereld. Moussaka bestaat doorgaans uit verschillende lagen van groenten, vlees en bechamelsaus, en wordt vervolgens gebakken in de oven. Hoewel er regionale variaties zijn, is de meest bekende versie van moussaka die met aubergines.

Het traditionele Griekse moussakarecept combineert gebakken aubergines met lagen gekruid gehakt (vaak lams- of rundvlees), aardappelen, uien, knoflook en tomatensaus. Het gerecht wordt afgetopt met een romige bechamelsaus en vervolgens gegratineerd in de oven tot een goudbruine korst ontstaat. Moussaka wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, zowel bij alledaagse maaltijden als bij speciale gelegenheden. Het is een hartig en vullend gerecht, rijk aan smaken en texturen. Moussaka wordt vaak vergezeld door een frisse salade en knapperig brood.

Hoewel het traditionele recept aubergines bevat, zijn er ook varianten van moussaka met andere groenten, zoals courgettes of aardappelen. Bovendien zijn er vegetarische of veganistische versies beschikbaar, waarbij het vlees wordt vervangen door bijvoorbeeld linzen of paddenstoelen, zoals deze vegetarische moussaka. Maar je kan natuurlijk ook aubergines op andere wijzen bereiden, zoals deze aubergine moussaka, geroosterde aubergine met bloemkoolrijst en feta. Liever geen Grieks vanavond, maar wel aubergine? Probeer eens Marokkaanse rijst met gehaktballen en aubergine.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sulfiet
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via