Vegetarische moussaka
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Vegetarische moussaka met aubergine

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht met een basis van aubergine. In deze vegetarische moussaka vervangen we de gehaktsaus door een tomatensaus met paddenstoelen. Een heerlijke vega ovenschaal met aubergine, aardappel en tomatensaus, overgoten met een bechamelsaus.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept vegetarische moussaka met aubergine

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
40 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd in schijfjes van een ½ cm. Kook in gezouten water in 5 min. beetgaar en giet af. Pel en snipper de ui. Snijd de paddenstoelen in stukjes van 2 cm.
2
Verhit de helft van de olijfolie in een pan. Fruit de ui 2-3 min. Voeg de paddenstoelen toe en bak rondom bruin. Voeg de tomaten uit blik, de helft van de oregano en kaneel toe. Schep om en laat het geheel inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.
3
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de overige olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in 4 min. Keer halverwege om en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met de overige oregano en peper en zout.
4
Smelt in een steelpannetje boter op laag vuur, roer de bloem erdoor en blijf 3 min. goed doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer scheutje voor scheutje de melk erdoor. Zet de pan terug op het vuur, voeg wat zout toe en breng zachtjes aan de kook. Kook de bechamelsaus in 5-6 min. tot een lobbige saus. Breng eventueel op smaak met peper en extra zout.
5
Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de ovenschaal, gevolgd door een laagje aubergine en tomatensaus. Herhaal opnieuw met een laagje aubergine, tomatensaus en tot slot de bechamelsaus. Bak in 40 min. goudbruin in de oven.

Welke groente zit er in de Griekse Moussaka?

In een Griekse moussaka worden verschillende groenten gebruikt. In dit recept gebruiken we bijvoorbeeld tomaten en aubergines, maar andere recepten maken bijvoorbeeld ook gebruik van ui, knoflook en/of courgette.

Hoe lang moet moussaka in de oven?

Maak je moussaka in een grote ovenschaal? Dan moet de moussaka ongeveer 30-40 minuten in de oven op 200 graden.

Kun je verse moussaka invriezen?

Moussaka kan 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard bij een diepvriestemperatuur van -18°C. Wikkel het in met vershoudfolie en bewaar de moussaka daarna in een luchtdichte diepvriesbak.

Meer inspiratie

Houd je van de Griekse keuken? Probeer dan ook eens deze Griekse wraps met krokante kip. Andere lekkere gerechten uit de oven zijn onze lasagne recepten! Harstikke lekker om te maken  en de oven doet ook nog eens een groot deel van het werk.

witte_wijn_valdelagunde
Wijntips van Yves

Welke wijn past bij Moussaka: Bodega Pedro Escudero Finca Valdelagunde

Bodega Pedro Escudero Finca Valdelagunde Sauvignon Blanc 2020: Bij dit machtige, vegetarisch mediterraan gerecht hoort een Spaanse sauvignon blanc bij. Die volume heeft qua smaak en licht vettig is qua textuur. De frisse zuren en aromatische tonen van rijpe witte perzik, citrus gaan goed samen met de groenten in dit gerecht. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd bij Vanouds de Zwaan!

Meer ovenschotel recepten

Spreekt een ovenschotel met vlees of vis jou meer aan? Dan hebben we genoeg andere opties! Bekijk alle ovenschotel recepten en laat je inspireren door de verschillende combinaties!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?