Pittige gemberkip met komkommer en witte rijst
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Bevat kip
Vrij van vis

Pittige gemberkip met komkommer en witte rijst

Liefhebber van kip? Probeer dan deze heerlijke, malse gemberkip! Deze pittige, iets zoete kip wordt lekker sticky in de oven. Om de pittige smaak van de kip te compenseren, serveren we het gerecht met een frisse komkommersalade en witte rijst. Garneer met gehakte pinda’s voor een lekkere bite en je hebt een verrukkelijk gerecht.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept pittige gemberkip met komkommer en witte rijst

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
15 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Pel de knoflook en hak fijn. Hak de pinda’s fijn. Meng de sambal, gembersiroop, sojasaus, knoflook en pinda’s tot een marinade. Verdeel de helft van de marinade over de kippendijen. Wrijf de kip goed in met marinade en laat 15 min. marineren.
2
Verwarm de oven voor op 200°C. Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Gril de kippendijen 2 min. per kant tot een mooie grillstreep ontstaat. Plaats de kip in een ovenschaal en verdeel de rest van de marinade over de kip. Bak 20 tot 25 min. in de oven.
3
Kook ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de komkommer in kwarten en vervolgens in blokjes. Snijd de bosui in schuine ringen. Snijd de helft van de limoen in partjes, pers het sap uit de andere helft.
4
Meng de komkommer en bosui met het limoensap en sesamzaadjes. Pluk de koriander. Serveer de kippendijen met de witte rijst, komkommersalade en een partje limoen. Garneer het gerecht met koriander.

Wat is sticky kip?

Sticky kip is een smaakvol en vaak zoet gerecht waarbij kip gemarineerd wordt in een plakkerige saus voordat het wordt bereid. De saus bestaat vaak uit ingrediënten als sojasaus, honing, bruine suiker, knoflook, gember en verschillende kruiden. De kip wordt meestal gebakken in de oven, gegrild in een grillpan of in de koekenpan bereid totdat het gaar is en de saus is gekarameliseerd, waardoor er een plakkerige, geglazuurde laag op de kip ontstaat.

In de Aziatische keuken is sticky kip niet meer weg te slaan! Het kan worden geserveerd als hoofdgerecht met rijst of noedels, of worden gebruikt in sandwiches, wraps of salades. De plakkerige saus voegt een heerlijke combinatie van zoete, hartige en pittige smaken toe aan de kip. Geen liefhebber van kip? Vervang dan de kip voor varkenshaas of kies voor een vegetarische variant. In dit recept maken we sticky aubergine, een heerlijke vervanger voor vlees.

Meer heerlijke sticky recepten

Een ander populair gerecht in de Aziatische keuken is sticky rice, ook wel kleefrijst. De rijst heeft een hoog zetmeelgehalte, waardoor het lekker kleverig wordt. De rijst uit Thailand wordt gekookt in kokosmelk, waardoor het lekker zoet wordt. Vervolgens wordt het geserveerd met mango voor een frisse touch. Wanneer je door de straten van Thailand of landen als Laos en Vietnam loopt, zie je overal eettentjes waar je mango sticky rice kunt bestellen. Gelukkig hoef je niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om het te proberen, je maakt het namelijk gemakkelijk zelf! Ideaal als vrolijk toetje op een zonnige dag.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Noten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via