mango sticky rice
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Mango sticky rice

Een populair gerecht in Thailand is sticky rice. Het wordt ook wel eens kleefrijst genoemd. Sticky rice is een ander soort rijst dan jasmijn of basmati. De rijst heeft namelijk een hoog zetmeelgehalte waardoor het erg kleverig wordt. Deze rijstsoort groeit in het noorden van Thailand. Het is niet bekend waar het gerecht precies vandaan komt, maar er wordt gezegd dat het al 4000 jaar in Zuidoost Azië verbouwd wordt. In Thailand is het een erg bekend en populair gerecht. De rijst wordt gekookt in kokosmelk, waardoor de rijst lekker zoet smaakt. In dit recept combineren we de sticky rice met mango: een heerlijk zomers stuk fruit. Daarnaast valt de gele kleur van de mango goed op naast de kleverige witte rijst. Ideaal dus als vrolijk toetje in de zomer.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept mango sticky rice

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Kook de dessertrijst in de kokosmelk in ca. 15 min. gaar totdat de rijst kleverig is, de korrel zacht en al het vocht is opgenomen. Roer tijdens het koken regelmatig door en meng de honing door de rijst.
2
Schil en ontpit de mango en snijd in blokjes van 1 cm. Pluk de blaadjes van het takje munt en snijd fijn.
3
Serveer de romige kokosrijst met de mango en bestrooi met hert zwarte sesamzaad en de munt.

Wist je dat de Thaise keuken enorm uitgebreid is? Het land staat bekend om haar verse vis en heerlijke groente. Zo worden er veel groenten en fruit verbouwd in Thailand, zoals mango en sinaasappel. Als je op een markt rondloopt, vliegen de fruitsalades en fruitshakes je dan ook om de oren. Maar waar Thailand vooral bekend om staat, is rijst. Het land is zelfs de op één na grootste rijstexporteur ter wereld. Zo heb je het volgende plaatje vast wel eens gezien op een foto: de enorm uitgestrekte rijstvelden in Thailand. De velden zijn prachtig en de rijst wordt daar met veel zorg verbouwd. De Thaise keuken is inmiddels wereldwijd bekend en erg geliefd. Het is kleurrijk, erg smaakvol en er wordt vaak gebruik gemaakt van heerlijke verse ingrediënten. In Nederland wordt de Thaise keuken ook steeds populairder. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekkere Thaise viskoekjes, een Thaise rijstsalade of deze overheerlijke Pad Thai met mihoen, peultjes en garnalen? Stuk voor stuk heerlijke gerechten uit Thailand. En deze Mango sticky rice is daar zeker één van!

Wat is sticky rice precies?

Sticky rice, ook wel glutinous rice genoemd, is een soort rijst die van nature een hoge gehalte aan amylopectine bevat, waardoor de korrels plakkerig en samenhangend zijn na het koken. Het wordt voornamelijk gegeten in Aziatische landen, zoals Thailand, Vietnam en China. Het wordt vaak gebruikt in gerechten zoals sushi, loempia’s en desserts.

Welke rijst heb je nodig voor sticky rice?

Voor sticky rice heb je speciale kleefrijst nodig. Deze rijst heeft een hoger zetmeelgehalte dan gewone rijst, waardoor de rijst tijdens het koken kleverig wordt.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via