Alfajores-0011 Low_res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Alfajores

Zin om te bakken? Ga aan de slag met alfajores! Alfajores zijn Argentijnse koekjes die wat weg hebben van de bekende Franse macarons. Het zijn 2 brosse koekjes met daartussen een heerlijke crème van dulce de leche. Die maken we natuurlijk gemakkelijk zelf, het kost alleen even wat tijd om deze karamelsaus te maken!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept alfajores

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 25min
Kookmodus
1
Vul een pan met water en het blikje gecondenseerde melk, zorg ervoor dat het blikje volledig onder water staat. Breng het aan de kook en laat 3 uur doorkoken op laag vuur. Laat volledig afkoelen.
2
Snijd de roomboter in blokjes en zorg dat deze op kamertemperatuur is. Klop de boter in 2 min. los met een keukenmachine of handmixer. Voeg geleidelijk de suiker toe en mix tot deze volledig is opgelost.
3
Rasp de schil van de limoen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Voeg het limoenrasp en de sap, vanille extract en een snufje zout toe en mix 2 min. door. Splits de eieren en behoud het eigeel. Voeg stuk voor stuk toe. Klop het geheel in 3 min. tot een romig mengsel.
4
Zeef de maïzena, bloem en bakpoeder, voeg toe en mix in 2 min. tot een deeg. Kneed nog enkele minuten door met de hand tot een samenhangend deeg en verpak in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
5
Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm. Steek rondjes uit het deeg met een diameter van 5 cm met behulp van een uitsteekring of een klein glas. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 10 min. in de oven. De koekjes moeten licht van kleur zijn. Laat volledig afkoelen op de bakplaat.
6
Beleg de helft van de koekjes met een laagje dulce de leche. Plak de andere helft van de koekjes voorzichtig op de bovenkant. Bestuif de koekjes met een klein beetje poedersuiker en rol de zijkant door de kokosrasp.

Tip: schep de dulce de leche in een spuitzak met een glad spuitmondje. Dit is niet noodzakelijk maar werkt wel het makkelijkst bij het vullen van de koekjes.

De lekkerste koekjes met karamel

Alfajores zijn heerlijke zoete lekkernijen die bestaan uit twee zachte koekjes met een vulling van dulce de leche, een gezoete melkachtige karamel. De koekjes worden meestal gemaakt van bloem, maïzena, suiker, boter en eieren. Ze worden vaak bedekt met poedersuiker of kokosrasp.

Alfajores zijn populair in verschillende Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Peru, Uruguay, Chili en Mexico. In deze landen zijn er ook regionale variaties van alfajores. In Argentinië bijvoorbeeld, worden de koekjes vaak bedekt met chocolade of glazuur, terwijl ze in Uruguay en Peru meestal worden bestrooid met poedersuiker. Ook in Nederland zijn alfajores steeds populairder. Wist je dat deze koekjes de lievelingskoekjes zijn va onze koningin? De koekjes komen ten slotte uit haar thuisland!

Nog meer lekkernijen met karamel

Naast alfajores zijn er nog meer lekkernijen met karamel in de hoofdrol. Wat dacht je van caramel shortbread, ook bekend als Millionaire’s shortbread? Dit koekje bestaat uit een laagje kruimelige koekjes, een dikke laag karamel en een topping van chocolade. Of wat dacht je van karamel en zeezout, verwerkt in bonbons met dadels en chocolade? Een betere combinatie kun je niet krijgen! Maak ze plantaardig door vegan chocolade te gebruiken. Of ga all the way met karamel en maak een karameltaart zonder toegevoegde suikers. Heerlijk van smaak, krokant door de nootjes en ietsjes gezonder.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?