In samenwerking met:
Flammkuchen met zalm en groene asperges
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Flammkuchen met zalm en groene asperges

Zelf flammkuchen maken is het allerlekkerst. De kracht van flammkuchen zit hem in de eenvoud: deeg met een laagje crème fraîche en toppings als groene asperges en gerookte zalm. Een perfect gerecht voor een paasbrunch of als lunchgerecht.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept flammkuchen met zalm en groene asperges

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schaaf de courgette over de lengte in plakken op een mandoline of met een kaasschaaf. Snijd 3 cm van de onderkant van de groene asperges en snijd deze door de helft.
2
Rol het flammkuchendeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hier de crème fraîche overheen tot 1 cm van de rand. Verdeel hier de courgette linten en groene asperges over. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) over de flammkuchen, breng op smaak met peper en zout. Plaats 25 min. in de oven tot goudbruin.
3
Snijd ondertussen de warm gerookte zalm ondertussen in stukken van 2 cm. Verdeel de laatste 5 min. de warm gerookte zalm en kappertjes over de flammkuchen heen. Haal de flammkuchen uit de oven.
4
Knip de tuinkers los en garneer de flammkuchen met de tuinkers.

Tip: blijft er warm gerookte zalm over? Serveer het als extra ingrediënt in bijvoorbeeld een salade.

Tip: serveer bij de flammkuchen een lekkere The Dot Grüner Veltliner.

Flammkuchen… Wat is het eigenlijk?

Je hoort het steeds vaker: flammkuchen. Maar wat is het eigenlijk? Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd, is een soort plaattaart uit de Elzas-regio. Het deeg wordt heet gebakken, vandaar de naam ‘vlammende taart’, en de bodem is door het heet bakken lekker knapperig. Je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klaar flammkuchendeeg te kopen, tegenwoordig vind je dit in vrijwel iedere supermarkt. Zo staat een verrukkelijke plaattaart zó op tafel!

De keuze is reuze

Traditioneel wordt flammkuchen belegd met crème fraîche, spek en ui. Maar naast spek en ui kun je volop variëren met toppings, want de keuze is reuze! Zoals in dit recept van DekaMarkt waarin we de flammkuchen beleggen met courgettelinten, groene asperges en warm gerookte zalm. Ook een topper: flammkuchen met zalm, chioggia biet en hüttenkase. Extra lekker met wat kappertjes en dille en binnen 20 minuten al op tafel. Bekijk de pagina met alle flammkuchen recepten voor meer inspiratie!

Vleesliefhebbers opgelet, ook flammkuchen is lekker met een stukje vlees. Naast flammkuchen met spek kun je ook flammkuchen met beenham maken. Een heerlijke combinatie met de kastanjechampignons en zoete vijgen. Liever een vegetarische variant? Dan is kaas je favoriete ingrediënt. Geitenkaas, camembert of hüttenkäse; kies je favoriet en ga aan de slag. Wat dacht je van flammkuchen met geitenkaas en spinazie? Rijk én romig van smaak.

Mocht je helemaal vegan willen eten, ook dan kun je genieten van flammkuchen. Vervang crème fraîche voor een vegan variant en gebruik bijvoorbeeld vegan bacon, zoals in dit flammkuchen recept. Lekker met groene aspergetips en dankzij de zoete aardappel roosjes ook nog eens een prachtig resultaat.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?