Kaiserschmarnn Met Pruimen Confiture
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Kaiserschmarrn met pruimen confiture

Eén van de bekendste Oostenrijkse gerechten is toch wel kaiserschmarrn. Het is een typisch Oostenrijks recept dat bestaat uit zeer luchtige stukjes pannenkoek. Het traditionele gerecht wordt geserveerd met pruimencompote en poedersuiker. Loopt het water je al in de mond?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kaiserschmarrn met pruimen confiture

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Splits de eieren. Meng de eidooiers met de bloem, melk, suiker, vanille aroma en een snufje zout tot een glad beslag.
2
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. De kom moet ondersteboven gehouden kunnen worden zonder dat de eiwitten eruit vallen.
3
Voeg 1/3 van de opgeklopte eiwitten toe aan de rest van het beslag en meng goed door. Schep nu rustig de rest van de eiwitten en de rozijnen door het beslag, zodat het luchtig blijft.
4
Smelt de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak het beslag in 3 tot 5 min. goudbruin, tot de bovenkant bijna gestold is. Draai om en bak de andere kant. Trek tijdens het bakken het beslag uit elkaar met 2 spatels.
5
Bak de stukjes nog ongeveer 5 min. op. Bestrooi met poedersuiker en serveer met de pruimen confiture.

Het ontstaan van kaiserschmarrn

Over het ontstaan van kaiserschmarrn bestaan verschillende geruchten. Enerzijds gaat het verhaal rond dat een boerin het gerecht ooit heeft voorgeschoteld aan een verdwaalde keizer als mislukte pannenkoek recept. De boerin zou hebben gezegd “Excuses, het is schmarrn”, wat rommel betekent. De keizer zou hierop geantwoord hebben met “Maar dan wel kaiser-schmarrn”. Een andere aanname is dat het als ‘Kaserschmarrn’, wat een Beiers traditioneel gerecht is, aan keizer Franz Joseph (bekend van Sisi) werd voorgeschoteld, maar dat hij het verstond als ‘kaiserschmarrn’.

Waar het ook vandaan komt, wij zijn dol op kaiserschmarrn! Vooral op de Oostenrijkse pistes wordt deze lekkernij veel genuttigd. Wintersporters kunnen er geen genoeg van krijgen en dat snappen wij!

Wat is kaiserschmarrn en waarom heet het zo?

Kaiserschmarrn is een Oostenrijks gerecht dat bestaat uit stukjes luchtige, gescheurde pannenkoek die meestal worden geserveerd met fruitcompote. Het woord ‘Kaiserschmarrn’ betekent letterlijk ‘keizerlijke puinhoop’ en het wordt gezegd dat het gerecht zo is genoemd omdat het favoriet was van keizer Franz Joseph I van Oostenrijk.

Waar komt kaiserschmarrn vandaan?

Kaiserschmarrn komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is een populair gerecht in de Oostenrijkse en Duitse keuken. Het werd naar verluidt voor het eerst gemaakt voor keizer Franz Joseph I van Oostenrijk in de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt het vaak geserveerd in berghutten en restaurants in de Alpenregio.

Meer pannenkoeken recepten

Kies jij voor een lekker bord kaiserschmarrn of toch voor een klassieke pannenkoek? Een heerlijke zelfgemaakte pannenkoek kun je helemaal naar eigen smaak bereiden. Voeg bijvoorbeeld in het beslag kaneel toe voor een extra lekkere smaak. Bekijk alle pannenkoeken recepten op de pagina!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via