Kaiserschmarnn Met Pruimen Confiture
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min

Kaiserschmarrn met pruimen confiture

Eén van de bekendste Oostenrijkse gerechten is toch wel kaiserschmarrn. Het is een typisch Oostenrijks recept dat bestaat uit zeer luchtige stukjes pannenkoek. Het traditionele gerecht wordt geserveerd met pruimencompote en poedersuiker. Loopt het water je al in de mond?

Mijn menu planner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept kaiserschmarrn met pruimen confiture

Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
1
Splits de eieren. Meng de eidooiers met de bloem, melk, suiker, vanille aroma en een snufje zout tot een glad beslag.
2
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. De kom moet ondersteboven gehouden kunnen worden zonder dat de eiwitten eruit vallen.
3
Voeg 1/3 van de opgeklopte eiwitten toe aan de rest van het beslag en meng goed door. Schep nu rustig de rest van de eiwitten en de rozijnen door het beslag, zodat het luchtig blijft.
4
Smelt de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak het beslag in 3 tot 5 min. goudbruin, tot de bovenkant bijna gestold is. Draai om en bak de andere kant. Trek tijdens het bakken het beslag uit elkaar met 2 spatels.
5
Bak de stukjes nog ongeveer 5 min. op. Bestrooi met poedersuiker en serveer met de pruimen confiture.

Het ontstaan van kaiserschmarrn

Over het ontstaan van kaiserschmarrn bestaan verschillende geruchten. Enerzijds gaat het verhaal rond dat een boerin het gerecht ooit heeft voorgeschoteld aan een verdwaalde keizer als mislukte pannenkoek. De boerin zou hebben gezegd “Excuses, het is schmarrn”, wat rommel betekent. De keizer zou hierop geantwoord hebben met “Maar dan wel kaiser-schmarrn”. Een andere aanname is dat het als ‘Kaserschmarrn’, wat een Beiers traditioneel gerecht is, aan keizer Franz Joseph (bekend van Sisi) werd voorgeschoteld, maar dat hij het verstond als ‘kaiserschmarrn’.

Waar het ook vandaan komt, wij zijn dol op kaiserschmarrn! Vooral op de Oostenrijkse pistes wordt deze lekkernij veel genuttigd. Wintersporters kunnen er geen genoeg van krijgen en dat snappen wij!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk
  • Gluten
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Desserts & gebak
Soort
Pannenkoeken

Gemaakt door Eatertainment

Delen via