Eén van de bekendste Oostenrijkse gerechten is toch wel kaiserschmarrn. Het is een typisch Oostenrijks recept dat bestaat uit zeer luchtige stukjes pannenkoek. Het traditionele gerecht wordt geserveerd met pruimencompote en poedersuiker. Loopt het water je al in de mond?
Over het ontstaan van kaiserschmarrn bestaan verschillende geruchten. Enerzijds gaat het verhaal rond dat een boerin het gerecht ooit heeft voorgeschoteld aan een verdwaalde keizer als mislukte pannenkoek recept. De boerin zou hebben gezegd “Excuses, het is schmarrn”, wat rommel betekent. De keizer zou hierop geantwoord hebben met “Maar dan wel kaiser-schmarrn”. Een andere aanname is dat het als ‘Kaserschmarrn’, wat een Beiers traditioneel gerecht is, aan keizer Franz Joseph (bekend van Sisi) werd voorgeschoteld, maar dat hij het verstond als ‘kaiserschmarrn’.
Waar het ook vandaan komt, wij zijn dol op kaiserschmarrn! Vooral op de Oostenrijkse pistes wordt deze lekkernij veel genuttigd. Wintersporters kunnen er geen genoeg van krijgen en dat snappen wij!
Kaiserschmarrn is een Oostenrijks gerecht dat bestaat uit stukjes luchtige, gescheurde pannenkoek die meestal worden geserveerd met fruitcompote. Het woord ‘Kaiserschmarrn’ betekent letterlijk ‘keizerlijke puinhoop’ en het wordt gezegd dat het gerecht zo is genoemd omdat het favoriet was van keizer Franz Joseph I van Oostenrijk.
Kaiserschmarrn komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is een populair gerecht in de Oostenrijkse en Duitse keuken. Het werd naar verluidt voor het eerst gemaakt voor keizer Franz Joseph I van Oostenrijk in de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt het vaak geserveerd in berghutten en restaurants in de Alpenregio.
Kies jij voor een lekker bord kaiserschmarrn of toch voor een klassieke pannenkoek? Een heerlijke zelfgemaakte pannenkoek kun je helemaal naar eigen smaak bereiden. Voeg bijvoorbeeld in het beslag kaneel toe voor een extra lekkere smaak. Bekijk alle pannenkoeken recepten op de pagina!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment