In samenwerking met:
Ovengroenten met citroenmayonaise
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Ovengroenten met citroenmayonaise

Eén van de lekkerste manieren om groenten te bereiden is door ze in de oven te grillen. Groenten uit de oven is een appeltje eitje, ideaal voor wanneer je weinig tijd hebt om lang in de keuken te staan, maar wel lekker wilt eten. In dit gerecht kiezen we voor paprika en courgette uit de oven met krieltjes en gemarineerde speklappen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept ovengroenten met citroenmayonaise

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers de vruchten uit. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de krieltjes. Meng het sap van de citroen met de knoflook, ovengroenten en krieltjes.
2
Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en breng op smaak met peper en zout. Plaats 20 minuten in de oven.
3
Verhit ondertussen de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de speklappen in 10 min. krokant. Meng de rasp van de citroen met de mayonaise.
4
Verdeel de ovengroenten samen met de speklappen over de borden. Serveer met de citroenmayonaise.

Tip: liever een stukje vis dan vlees? Vervang dan de speklappen voor witvis uit de vriezer.

Groenten uit de oven

Een culinair genot dat zowel smaakpapillen streelt als voedzaamheid biedt: groenten gegrild in de oven. De oven heeft zich bewezen als een magische plek om groenten te transformeren tot heerlijke meesterwerken. Maar waarom zijn groenten uit de oven zo onweerstaanbaar?

Ten eerste zorgt het bakken in de oven voor een unieke combinatie van smaken en texturen. De groenten karamelliseren lichtjes, waardoor hun natuurlijke suikers naar voren komen en een heerlijk gouden korstje ontstaat. Dit leidt tot een verrukkelijke mix van zachtheid aan de binnenkant en knapperigheid aan de buitenkant. Bovendien kunnen kruiden, oliën en specerijen tijdens het bakproces diep in de groenten doordringen, waardoor elke hap vol smaak zit en de geuren van kruiden en specerijen goed terugkomen.

Daarnaast behouden groenten in de oven hun voedingswaarden beter dan bij sommige andere kookmethoden. Doordat ze in hun eigen sappen en oliën garen, blijven essentiële voedingsstoffen behouden. Vitamines, mineralen en vezels blijven sterk aanwezig, waardoor de gezondheidsvoordelen van groenten optimaal benut worden. Ideaal dus om gegrilde groenten te serveren als bijgerecht bij bijvoorbeeld pasta recepten en risotto recepten.

De variatie aan groenten die in de oven bereid kunnen worden, is eindeloos. Wortelen, paprika’s, courgettes, aubergines, bloemkoolroosjes en pompoen zijn slechts enkele voorbeelden van groenten die hun heerlijke smaken in de oven onthullen. Ze kunnen solo worden gebakken of in verrukkelijke combinaties. Denk aan een mediterrane mix van courgette, tomaat en ui, of een herfstachtige verzameling van pompoen, wortel en pastinaak. Welke combinatie je ook bedenkt, lekker wordt het zeker en je zet een heerlijk koolhydraatarm recept op tafel!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?