Pepesan in bananenblad
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Pepesan in bananenblad

Pepesan, oftewel pittige makreel, bereid je met kruidige boemboe. In dit typisch Indonesisch gerecht wordt vaak makreel gebruikt, maar gebruik je liever een andere vis dan kan dat ook prima. Je stoomt de vis samen met de boemboe in bananenbladeren in de oven waardoor je een heerlijke malse en kruidige vis krijgt.

Serveer dit gerecht samen met de andere gerechtjes van onze feestelijke rijsttafel voor een compleet diner.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten

Recept pepesan in bananenblad

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 10min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180 °C.
2
Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Snijd ook de basilicum fijn. Verwarm 4/5 van de zonnebloemolie in een pan en bak de ui, knoflook en basilicum met de tomatenpuree, sambal, laos, vissaus, kurkumapoeder en de helft van het citroensap op laag vuur. Zorg dat de boemboe in beweging blijft. Laat daarna afkoelen.
3
Spoel de makrelen schoon, verwijder de kop en de graatjes**. Dep de makrelen droog. Wrijf in met zout en besprenkel met het overige citroensap.
4
Vet de bananenbladeren in met de resterende olie. Leg op elk blad een makreel en bedek iedere makreel van binnen en buiten met de boemboe. Leg op iedere makreel 2 limoenblaadjes. Maak 2 pakketjes door de bladeren goed dicht te vouwen zodat deze niet meer lekt en de stoom niet kan ontsnappen (vouw eventueel een extra blad er omheen). Plaats de pakketjes in de oven en stoom voor 30 min.
5
Snijd de citroen in partjes. Haal de pepesan uit de oven, vouw voorzichtig open (kijk uit voor de stoom), verwijder de limoenbladeren en serveer met de citroen. Serveer met andere gerechten van de rijsttafel.

* Bananenbladeren zijn verkrijgbaar bij de toko of speciaal winkels.
** Je kan je visboer ook vragen om de vis schoon te maken.

Tip: in plaats van bananenbladeren kan je ook aluminiumfolie gebruiken.

Wat is pepesan?

Pepesan klinkt misschien als peper, maar pepesan betekent iets heel anders. Pepesan is namelijk de naam voor de bereidingstechniek. In dit typisch Indonesisch gerecht wordt er vaak gekozen voor makreel. De vis stoom of rooster je samen met de boemboe in bananenbladeren in de oven, waardoor je een smaakvolle en kruidige vis krijgt.

Hoe lang moet pepesan in de oven?

Wanneer je de pepesan hebt bereid volgens ons recept, plaats je de pakketjes in de oven en stoom je het voor 30 min. Het is belangrijk dat je de bananenbladeren goed dicht vouwt, zodat deze niet meer lekt en de stoom niet kan ontsnappen. Twijfel je of de pepesan goed dicht zit? Vouw er dan eventueel een extra blad omheen.

Pepesan in bananenblad
Pepesan in bananenblad
Alsace_gentil_wijn
Wijntip van Yves

Hugel Gentil

Deze wijn uit de Elzas is een allemansvriend vanwege zijn volheid en frisse smaak. Hugel is een begrip in de Elzas en staat bekend om zijn hoge kwaliteit wijn. Deze Gentil is interessant vanwege de blend van verschillende druiven. Hierdoor ontstaat er een aangename combinatie die perfect samengaat met kruidig of oosters eten, zoals deze rijsttafelgerechten. Met code EATFREE nu gratis thuisbezorgd via Vanouds de Zwaan!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Vis

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via