Portugese tomatada met kip

Portugese tomatada met kip

Tomatada, heb jij er wel eens van gehoord? Deze Portugese variant op de wellicht meer bekende shakshuka wordt doorgaans gemaakt met gepocheerde eieren in een saus van tomaten, ui en aubergine.

NiveauGemiddeld

Voorziet in2 Porties
Prep Tijd15 minutenKooktijd15 minutenTotale Tijd30 minuten

Ingrediënten
 3 el olie
 2 tl gerookte paprikapoeder
 2 el witte wijnazijn
 1 tl komijnpoeder
 Peper en zout
 1 grote ui
 2 teentjes knoflook
 ½ aubergine
 ½ courgette
 200 gr kipblokjes
 1 blik tomatenblokjes
 3 rijpe tomaten
 3 eieren
 200 ml tomatensaus
 ½ el gedroogde oregano
 ½ el gedroogde rozemarijn
 ½ el gedroogde tijm
 10 zwarte olijven zonder pit
 4 zongedroogde tomaten
 5 gr verse basilicum
 4 plakken zuurdesembrood
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Pan met deksel

Bereidingswijze
1

Meng 2 el olie met het paprikapoeder, witte wijnazijn, komijnpoeder, peper en zout. Marineer de kipblokjes maximaal 20 minuten in het oliemengsel.

2

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in kleine blokjes van 1x1 cm.

3

Verhit 1 el olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de kip toe en laat deze op middelhoog vuur aan alle kanten dichtschroeien. Voeg de courgette- en aubergineblokjes toe aan het kip-uimengsel. Zodra de aubergine wat bruin kleurt, kunnen de tomaten uit blik, de tomatensaus, verse tomaat en de gedroogde kruiden worden toegevoegd. Voeg wat water toe als de verse tomaten niet waterig genoeg zijn. Roer alles door elkaar en laat zo’n 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen met een deksel schuin op de pan. Breng op smaak met peper en zout.

4

Maak drie kuiltjes in de tomatada en breek in elk kuiltje een ei open. Doe de deksel terug op de pan en laat de eieren zachtjes garen. Snijd ondertussen de basilicum en zongedroogde tomaten klein. Haal de tomatada van het vuur en bestrooi met basilicum, zongedroogde tomaten en olijven. Serveer de pan op tafel met verse sneetjes zuurdesembrood.

Ingrediënten

Ingrediënten
 3 el olie
 2 tl gerookte paprikapoeder
 2 el witte wijnazijn
 1 tl komijnpoeder
 Peper en zout
 1 grote ui
 2 teentjes knoflook
 ½ aubergine
 ½ courgette
 200 gr kipblokjes
 1 blik tomatenblokjes
 3 rijpe tomaten
 3 eieren
 200 ml tomatensaus
 ½ el gedroogde oregano
 ½ el gedroogde rozemarijn
 ½ el gedroogde tijm
 10 zwarte olijven zonder pit
 4 zongedroogde tomaten
 5 gr verse basilicum
 4 plakken zuurdesembrood
Keukenbenodigdheden
 Koekenpan
 Pan met deksel

Instructies

Bereidingswijze
1

Meng 2 el olie met het paprikapoeder, witte wijnazijn, komijnpoeder, peper en zout. Marineer de kipblokjes maximaal 20 minuten in het oliemengsel.

2

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine, courgette en tomaten in kleine blokjes van 1x1 cm.

3

Verhit 1 el olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de kip toe en laat deze op middelhoog vuur aan alle kanten dichtschroeien. Voeg de courgette- en aubergineblokjes toe aan het kip-uimengsel. Zodra de aubergine wat bruin kleurt, kunnen de tomaten uit blik, de tomatensaus, verse tomaat en de gedroogde kruiden worden toegevoegd. Voeg wat water toe als de verse tomaten niet waterig genoeg zijn. Roer alles door elkaar en laat zo’n 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes pruttelen met een deksel schuin op de pan. Breng op smaak met peper en zout.

4

Maak drie kuiltjes in de tomatada en breek in elk kuiltje een ei open. Doe de deksel terug op de pan en laat de eieren zachtjes garen. Snijd ondertussen de basilicum en zongedroogde tomaten klein. Haal de tomatada van het vuur en bestrooi met basilicum, zongedroogde tomaten en olijven. Serveer de pan op tafel met verse sneetjes zuurdesembrood.

Portugese tomatada met kip

Op zoek naar meer inspiratie voor het avondeten? Bekijk hier meer recepten!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.