Aardbeiengranita Met Gemarineerde Aardbeien 0057 Low Res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Aardbeiengranita met gemarineerde aardbeien

Deze granita maak je gemakkelijk een dag van tevoren, zodat je het op het moment zelf alleen nog maar mooi in een glas hoeft te doen en garneert met gemarineerde aardbeien, basilicummascarpone en limoen. Een dessert om heerlijk mee af te koelen op een zomerse dag!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept aardbeiengranita met gemarineerde aardbeien

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 30min
Kookmodus
1
Zet een grote, platte ovenschaal in de vriezer. Maak de helft van de aardbeien schoon en verwijder het kroontje. Snijd de helft van de limoen in partjes en zet apart. Pers het sap uit de andere helft van de limoen. Voeg de schoongemaakte aardbeien, limoensap en de helft van de poedersuiker bij elkaar en mix tot een gladde puree in de foodprocessor of met behulp van een staafmixer.
2
Verdeel het mengsel over de ovenschaal en plaats terug in de vriezer. Neem na 30 min. uit de vriezer en roer los met een garde. Herhaal deze stap iedere 30 minuten, gedurende 3 tot 4 uur tot het geheel bevroren is.
3
Maak ondertussen de rest van de aardbeien schoon en verwijder het kroontje. Halveer de grote aardbeien. Meng de aardbeien met de balsamico azijn en zet gekoeld apart.
4
Pluk de takjes basilicum, houd enkele kleine blaadjes apart. Hak de rest van de blaadjes fijn en meng door de mascarpone.
5
Verdeel de aardbeiengranita, gemarineerde aardbeien en de basilicummascarpone over de glazen. Maak af met enkele blaadjes basilicum en een partje limoen.

Tip: maak met behulp van 2 koude theelepels een ovaal bolletje (quenelle) van het mascarponemengsel. Schep met de ene lepel het mascarponemengsel. Schep met de andere lepel de portie over door met de brede kant van de lepel in de holte te scheppen van de andere lepel. Herhaal dit meerdere malen totdat een ovaal bolletje ontstaat.

Wat is granita?

Granita is een traditioneel Italiaans dessert dat bestaat uit bevroren en geschraapte ijskristallen. Het is een verfrissende lekkernij die vooral populair is tijdens warme zomerdagen. Het wordt gemaakt door een mengsel van suiker en smaakstoffen, zoals fruitpuree, koffie of citroensap, in te vriezen. Terwijl het bevriest, wordt het mengsel regelmatig geroerd, waardoor er ijskristallen ontstaan. Dit geeft de granita zijn kenmerkende licht korrelige textuur.

Granita wordt vaak geserveerd in een glas of kom, soms met een schijfje citroen of een takje munt als garnering. Het wordt vaak gegeten als dessert, maar kan ook worden genoten als tussendoortje of verfrissende lekkernij op elk moment van de dag. Het is een veelzijdig dessert met vele regionale variaties in Italië. Sicilië staat bekend om zijn beroemde citroengranita, terwijl andere regio’s hun eigen unieke smaken en variaties hebben, zoals aardbei, perzik, koffie en amandel.

Meer granita recepten

Ben je verliefd geworden op dit verfrissende drankje en wil je het vaker maken? Wissel af met smaken! In principe kun je granita maken met allerlei verschillende smaken, zodat je zelf kunt kiezen wat jij het lekkerst vindt. Wat dacht je van deze granita koffie met vanilleroom? Romig door de toegevoegde vanille en lekker fris door de munt! Wil je graag een cocktail maken met granita? Ga voor deze kleurrijke cocktail met roségranita en suikerspin. Ontzettend leuk als aperitief voor een diner!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?