appelflappen met honing en walnoten
Niveau
Beginner
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Appelflappen met honing, walnoten en sinaasappel

Appelflappen, een typisch Nederlandse lekkernij en een van onze lekkere recepten. In deze variant gebruiken we walnoten, honing en sinaasappelrasp als aanvulling op de welbekende zoetigheid. De basis blijft uiteraard appel en dan is de Elstar appel door de fris zoete smaak erg geschikt.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 stuks
Ingrediënten

Recept appelflappen met honing, walnoten en sinaasappel

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200C en haal het bladerdeeg uit de diepvries zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
2
Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes van 1 cm. Hak de walnoten grof en meng deze met de appelblokjes, honing en zout. Rasp hier vervolgens wat sinaasappelschil over (rasp alleen het oranje gedeelte van de schil) en meng nogmaals.
3
Scheid het eigeel van het eiwit en roer het eigeel los met een vork. Verdeel diagonaal een eetlepel van het appelmengsel over het bladerdeeg en bestrijk de rand van het bladerdeeg met eigeel. Vouw het bladerdeeg diagonaal dicht en druk de randen voorzichtig aan met een vork.
4
Bestrijk de bovenkant van de appelflap met eigeel en strooi hier wat suiker overheen. Plaats de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak deze 15-20 min. in de oven. Haal uit de oven laat afkoelen.

Tip: rasp wat extra sinaasappelschil over de appelflappen zodra ze uit de oven komen.

Hoe lang moeten appelflappen in de oven?

Appelflappen moeten ongeveer 15 – 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Controleer regelmatig om te voorkomen dat ze verbranden. Laat ze vervolgens enkele minuten afkoelen voordat je ervan geniet.

Welke appels kunnen er in appelflappen gebruikt worden?

Voor het maken van appelflappen kun je het beste stevige appels gebruiken die niet te zoet zijn, zoals Goudreinetten, Elstar of Jonagold. Deze appels behouden hun vorm tijdens het bakken en hebben een lekkere friszure smaak die goed samengaat met kaneel en suiker.

Hoe lang kun je zelfgemaakte appelflappen bewaren?

Zelfgemaakte appelflappen kun je het beste dezelfde dag nog opeten, omdat ze het lekkerst zijn als ze vers zijn gebakken. Als je ze toch wilt bewaren, kun je ze in een luchtdichte trommel bewaren bij kamertemperatuur. Ze zijn dan nog ongeveer 1-2 dagen houdbaar, maar de krokante textuur kan wel wat minder worden.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via