In samenwerking met:
Klassieke asperges met salie-citroenboter
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Klassieke asperges met salie-citroenboter

Witte asperges, wij zijn er dol op! Je kunt het in allerlei soorten gerechten verwerken, maar op de klassieke manier is ook nét zo lekker. In dit recept van DekaMarkt serveren we de asperges met een zelfgemaakte salie-citroenboter, roseval aardappelen en beenham. Perfect voor op een zonnige lentedag!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept klassieke asperges met salie-citroenboter

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Schil de asperges, snijd 1 cm van de onderkant. Halveer de cherrytomaten.
2
Breng een pan met water, snufje zout en de melk aan de kook. Kook de asperges 7 min. en haal uit de pan. Bewaar het kookvocht.
3
Snijd 2/3 van de takjes salie fijn en rasp de schil van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Meng met ¾ van de boter tot een geheel.
4
Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren 8 min. Spoel koud af.
5
Verhit een pan met de citroenboter en bak de asperges 5 min. Voeg de cherrytomaten toe en bak 4 min mee. Haal de asperges en cherrytomaten uit de pan en voeg de bloem toe, roer 5 min door. Voeg 2 soeplepels van het aspergekookvocht toe en roer tot een saus.
6
Snijd de aardappelen in schijfjes en spoel af. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Kook de aardappelen 6 min. en giet af. Verhit een pan met de overige boter en bak de aardappelen 8 min. goudbruin.
7
Pel de eieren en snijd fijn. Pluk de resterende salieblaadjes.
8
Leg de asperges, aardappelen en beenham op de borden. Garneer met de eieren en salieblaadjes. Serveer met de salie citroenboter.

Tip: maak van het vocht en de schillen van de asperges een aspergesoep door extra boter en maïzena toe te voegen.

Seizoensgroenten in de lente

De lentemaanden zijn een heerlijke tijd voor liefhebbers van verse seizoensgroenten. Een van de meest geliefde groenten van het seizoen is ongetwijfeld de asperge. De witte asperges zijn meestal medio april tot eind juni beschikbaar, afhankelijk van het weer. De groene varianten van deze groente zijn verkrijgbaar vanaf begin februari tot eind juni. Witte asperges worden vaak gezien als een delicatesse en hebben een milde, romige smaak. Groene asperges hebben een meer uitgesproken smaak en een stevigere textuur, waardoor ze perfect zijn om te grillen of roosteren. Je kunt gemakkelijk witte en groene asperges combineren, zoals in dit recept: gegrilde asperges met burrata en amandel-knoflookkruim. De asperges en de romige burrata vullen elkaar perfect aan.

Een andere populaire seizoensgroente is rabarber. Deze groente heeft een friszure smaak en wordt vaak gebruikt voor het maken van desserts zoals taarten en compotes. Denk aan deze verrukkelijke upside-down rabarbercake of deze frisse rabarber en sinaasappel kruimelmuffins.  Maar rabarber kan ook worden gebruikt in hartige gerechten, bijvoorbeeld als smaakmaker bij vleesgerechten.

Naast asperges en rabarber zijn er nog veel meer seizoensgroenten verkrijgbaar in de lente. Zo zijn er bijvoorbeeld verse tuinbonen, artisjokken, spinazie en raapstelen. Deze groenten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en een goede bron van vitaminen en mineralen. Dus geniet van al het lekkers dat de lente te bieden heeft en experimenteer met deze heerlijke seizoensgroenten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Over dit recept

Gerecht
Hoofdgerechten
Cuisine
Hollands
Diëten
Balans
Soort
Witte asperges
Voorkeuren
Bevat vlees
Vrij van vis

Gemaakt door Eatertainment

Delen via