Gegrilde Asperges Met Gerookte Boter2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gegrilde asperges met gerookte boter

Het barbecueseizoen gaat weer van start en hoe lekker is het om asperges te grillen? Door ze te grillen op de barbecue krijgen ze mooie grillstrepen en een rokerige smaak. Heerlijk om te combineren met zelfgemaakte gerookte boter. 

Dit is een recept van Jeroen van Oijen, oftewel Chef on a Mission. Hij is op zoek naar de essentie van de 100 populairste gerechten ter wereld met bijbehorende technieken en tips. Samen met hem inspireren we jou om te leren koken als een chef en delen we maandelijks zijn lekkerste recepten. 

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Jeroen van Oijen

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Gegrilde asperges met gerookte boter

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Start met het roken van de boter. Laat de rookmot gloeien in een smoke generator voor de kamado. Snijd de roomboter in blokjes en leg in een bakje op de kamado. De temperatuur mag niet boven de 25°C komen. Laat een half uur roken.
2
Schil ondertussen de witte asperges en snijd 2 cm van de harde onderkant af. Kook de witte asperges 1 min. in water met zout. Laat afkoelen.
3
Snijd 2 cm van de harte onderkant van de groene asperges en blancheer beetgaar. Koel direct terug op ijswater. Dep de witte en groene asperges droog en marineer kort met wat olijfolie, peper en zout.
4
Rasp de gele schil van ½ van de citroen (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en pers het sap eruit. Haal de roomboter van de kamado en breng op smaak met het Maldonzout, zwarte peper en citroenrasp en -sap.
5
Verhit de kamado met kolen tot 250°C. Gril de asperges op de hete kamado op het gietijzeren grillrooster voor 2-3 min.
6
Snijd de overige citroen in partjes. Serveer de gegrilde asperges met de gerookte boter en top af met de jonge rucola, groene kruiden en partjes citroen.

Tip van de chef: serveer de gegrilde asperges als groenten of gebruik het als onderdeel van een recept voor het avondeten door er zalm bij te serveren. 

Tip van de chef: wil je weten hoe je de boter rookt? Dit doe je met de methode koud roken, wat ook prima kan op de kamado. Koud roken wil zeggen dat je rookt, maar niet verwarmt. Het product wordt dus niet gegaard of in het geval van boter smelt de boter niet. Dit kan in een barbecue/kamado met een ‘smoke generator’ waarin je rookmot kunt laten roken zonder dat de kamado warm wordt. 

Tip: heb je geen kamado in huis? Je kan de asperges ook bereiden op een barbecue of in een grillpan.  

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?