Een madeleine is schelpvormig cakeje die zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Het cakeje zou vernoemd zijn naar een boerin uit de 18e eeuw die de cakejes last-minute heeft kunnen maken met wat zij op dat moment in huis had. Er zijn dan ook veel verschillende variaties mogelijk als het gaat om het cakebeslag. Probeer deze klassieke madeleines gedipt in pure chocolade met vrolijke versiering.
Op zoek naar meer baksels? Bekijk onze bakrecepten.
Madeleines zijn kleine, luchtige cakejes met een karakteristieke schelpvorm. Ze worden traditioneel gemaakt van een beslag van bloem, suiker, eieren en gesmolten boter, en hebben een licht zoete, vanille-achtige smaak.
Madeleines zijn van oorsprong afkomstig uit de Franse stad Commercy in de regio Lorraine. Volgens de legende werden de kleine cakejes voor het eerst gemaakt door een kok genaamd Madeleine, die in dienst was bij de hertog van Lotharingen. Ze werden populair in de late 18e eeuw en werden al snel verspreid naar andere delen van Frankrijk en Europa.
Er zijn verschillende theorieën over waarom madeleines zo heten. De meest gangbare theorie is dat de kleine cakejes genoemd zijn naar de Franse kok genaamd Madeleine, die in dienst was bij de hertog van Lotharingen in de 18e eeuw. Volgens de legende maakte zij de cakejes voor de eerste keer voor de hertog en zijn gasten, en ze werden zo populair dat ze snel bekend werden in heel Frankrijk. Een andere theorie is dat de naam ‘madeleine’ afkomstig is van het Franse woord ‘madeline’, dat verwijst naar een klein zeeschelpje met een vergelijkbare gebogen vorm als de cakejes.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment