Madeleines met pure chocolade
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Madeleines met pure chocolade

Een madeleine is schelpvormig cakeje die zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Het cakeje zou vernoemd zijn naar een boerin uit de 18e eeuw die de cakejes last-minute heeft kunnen maken met wat zij op dat moment in huis had. Er zijn dan ook veel verschillende variaties mogelijk als het gaat om het cakebeslag. Probeer deze klassieke madeleines gedipt in pure chocolade met vrolijke versiering.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

18 stuks
Ingrediënten
Keukenbenodigdheden

Recept madeleines met pure chocolade

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 100 gr boter langzaam in een pan.
2
Meng de bloem, eieren, bakpoeder, eigeel, suiker en vanillesuiker met een mixer tot een glad beslag. Giet hier al mixend langzaam de boter bij. Mix dit nog 3 min. door tot een glad beslag.
3
Smeer een madeleine-bakvorm in met de overige boter en schep per vorm 1 el beslag in de vorm, bak de cakejes gedurende 9 min. goudbruin en gaar.
4
Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Herhaal de vorige stap totdat het beslag op is, er kunnen 18 madeleines gemaakt worden met dit recept.
5
SSmelt de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Dip de bovenkant van de madeleines in de pure chocolade en bestrooi met de chocolade versiering. Laat de chocolade uitharden voor serveren.

Op zoek naar meer baksels? Bekijk onze bakrecepten.

Wat zijn madeleines?

Madeleines zijn kleine, luchtige cakejes met een karakteristieke schelpvorm. Ze worden traditioneel gemaakt van een beslag van bloem, suiker, eieren en gesmolten boter, en hebben een licht zoete, vanille-achtige smaak.

Waar komen madeleines vandaan?

Madeleines zijn van oorsprong afkomstig uit de Franse stad Commercy in de regio Lorraine. Volgens de legende werden de kleine cakejes voor het eerst gemaakt door een kok genaamd Madeleine, die in dienst was bij de hertog van Lotharingen. Ze werden populair in de late 18e eeuw en werden al snel verspreid naar andere delen van Frankrijk en Europa.

Waarom heten madeleines zo?

Er zijn verschillende theorieën over waarom madeleines zo heten. De meest gangbare theorie is dat de kleine cakejes genoemd zijn naar de Franse kok genaamd Madeleine, die in dienst was bij de hertog van Lotharingen in de 18e eeuw. Volgens de legende maakte zij de cakejes voor de eerste keer voor de hertog en zijn gasten, en ze werden zo populair dat ze snel bekend werden in heel Frankrijk. Een andere theorie is dat de naam ‘madeleine’ afkomstig is van het Franse woord ‘madeline’, dat verwijst naar een klein zeeschelpje met een vergelijkbare gebogen vorm als de cakejes.

Madeleines met pure chocolade
Madeleines met pure chocolade

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via