Indische preistamp met ketjapspeklapjes

preistamp

Preistamp is niet direct het eerste gerecht waar je aan denkt bij de Indische keuken. Toch werken Indische ingrediënten als sambal, koriander, gember, ketjap en knoflook perfect in dit Hollandse gerecht. De gemarineerde speklapjes geven het gerecht een zoet-pittige smaak. Nog meer pit? Roer dan nog wat extra sambal door de stamppot.

NiveauBeginner

Voorziet in4 Porties
Prep Tijd10 minutenKooktijd20 minutenTotale Tijd30 minuten

Ingrediënten
 3 el ketjap manis
 2 tl sambal oelek
 1 gr teentje knoflook, fijngehakt
 1 tl gemberpoeder
 1 tl korianderpoeder
 400 gr speklapjes, in stukjes
 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
 2 el zonnebloemolie of wokolie
 3 stengels prei, in halve ringen
 50 ml halfvolle melk
 50 gr gebakken uitjes
 Rode peper, in ringetjes
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Wok
 Pureestamper

Bereidingswijze
1

Meng ketjap met sambal, knoflook, gember en koriander en marineer hierin de speklapjes minimaal 30 minuten.

2

Doe de aardappels in een pan, voeg water toe tot ze net onderstaan, breng aan de kook en laat 20 minuten koken. Giet de aardappels af en laat even in de pan nastomen.

3

Verhit intussen de olie in een wok en bak hierin de speklapjes 5 minuten. Voeg de prei toe en bak 6 minuten mee, tot de prei zacht is.

4

Stamp de aardappels met de melk tot puree en meng daarna de speklapjes en prei erdoorheen. Serveer de stamppot met gebakken uitjes en eventueel nog met gesneden rode peper.

Ingrediënten

Ingrediënten
 3 el ketjap manis
 2 tl sambal oelek
 1 gr teentje knoflook, fijngehakt
 1 tl gemberpoeder
 1 tl korianderpoeder
 400 gr speklapjes, in stukjes
 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
 2 el zonnebloemolie of wokolie
 3 stengels prei, in halve ringen
 50 ml halfvolle melk
 50 gr gebakken uitjes
 Rode peper, in ringetjes
Keukenbenodigdheden
 Kookpan
 Wok
 Pureestamper

Instructies

Bereidingswijze
1

Meng ketjap met sambal, knoflook, gember en koriander en marineer hierin de speklapjes minimaal 30 minuten.

2

Doe de aardappels in een pan, voeg water toe tot ze net onderstaan, breng aan de kook en laat 20 minuten koken. Giet de aardappels af en laat even in de pan nastomen.

3

Verhit intussen de olie in een wok en bak hierin de speklapjes 5 minuten. Voeg de prei toe en bak 6 minuten mee, tot de prei zacht is.

4

Stamp de aardappels met de melk tot puree en meng daarna de speklapjes en prei erdoorheen. Serveer de stamppot met gebakken uitjes en eventueel nog met gesneden rode peper.

Indische preistamp met ketjapspeklapjes

De sambal in de preistamp kun je kant-en-klaar in de winkel kopen. Je kunt er ook voor kiezen de sambal oelek zelf te maken. Dat doe je als volgt:

Nodig: 250 g rode pepers, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 el ketjap manis, ½ el natuurazijn, ½ el palmsuiker, ½ tl trassi, 5 el zonnebloemolie.

Doe alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, in een hakmolen of blender en mix tot een grove puree. Verhit de zonnebloemolie in een wok en voeg de sambal toe. Bak de sambal 4-5 minuten op hoog vuur en schep regelmatig om, tot bijna alle olie is opgenomen. Bewaar de sambal in een afgesloten potje in de koelkast.

Tip: probeer ook eens met zoete aardappels!

Een stamppot is wat ons betreft altijd goed, zo ook onze rucola stamppot met Gruyère kaas. Het recept vind je hier!

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang evenementen, de nieuwste recepten, tips en het laatste nieuws in je mailbox.