Indische Preistamp Met Ketjapspeklapjes
Niveau
Beginner
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Indische preistamp met ketjapspeklapjes

Preistamp is niet direct het eerste gerecht waar je aan denkt bij de Indische keuken. Toch werken Indische ingrediënten als sambal, koriander, gember, ketjap en knoflook perfect in dit Hollandse gerecht. De gemarineerde speklapjes geven het gerecht een zoet-pittige smaak. Nog meer pit? Roer dan nog wat extra sambal door de stamppot.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra keukenbenodigdheden

Recept indische preistamp met ketjapspeklapjes

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Meng ketjap met sambal, knoflook, gember en koriander en marineer hierin de speklapjes minimaal 30 minuten.
2
Doe de aardappelen in een pan, voeg water toe tot ze net onderstaan, breng aan de kook en laat 20 minuten koken. Giet de aardappels af en laat even in de pan nastomen.
3
Verhit intussen de olie in een wok en bak hierin de speklapjes 5 minuten. Voeg de prei toe en bak 6 minuten mee, tot de prei zacht is.
4
Stamp de aardappels met de melk tot puree en meng daarna de speklapjes en prei erdoorheen. Serveer de stamppot met gebakken uitjes en eventueel nog met gesneden rode peper.

Tip: probeer ook eens met zoete aardappels!

Maak je eigen sambal

De sambal in de preistamp kun je kant-en-klaar in de winkel kopen. Je kunt er ook voor kiezen de sambal oelek zelf te maken. Dat doe je als volgt:

Nodig: 250 g rode pepers, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 el ketjap manis, ½ el natuurazijn, ½ el palmsuiker, ½ tl trassi, 5 el zonnebloemolie.

Doe alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, in een hakmolen of blender en mix tot een grove puree. Verhit de zonnebloemolie in een wok en voeg de sambal toe. Bak de sambal 4-5 minuten op hoog vuur en schep regelmatig om, tot bijna alle olie is opgenomen. Bewaar de sambal in een afgesloten potje in de koelkast.

Meer winterse gerechten

Een stamppot is wat ons betreft altijd goed, zo ook onze rucola stamppot met Gruyère kaas. Het recept vind je hier! Of probeer eens een van onze heerlijke boerenkool recepten of stoofpotjes recepten, altijd goed op een koude winterdag!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via