Champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker
Niveau
Gemiddeld
Tijd
40 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker

Verras je gasten eens met deze heerlijke champagne oliebollen! Door de rozijnen en krenten te wellen in champagne krijgen deze een lekkere twist. Top de oliebollen af met de klassieke poedersuiker en zoete kaneelsuiker. Een heerlijke variant op de traditionele oliebol.

Serveer dit gerecht samen met de andere gerechtjes en drankjes van onze spetterende oud & nieuw tafel voor een complete borrel.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Keukengerei

Recept champagne oliebollen met poeder- en kaneelsuiker

Kookmodus
Bereidingstijd
40 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 40min
Kookmodus
1
Meng de rozijnen en krenten met 200 ml champagne en laat 30 min. wellen. Giet af en dep de rozijnen droog met keukenpapier.
2
Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm (zorg dat het niet te heet wordt). Haal van het vuur en meng de lauwe melk met de suiker en gist en klop met een garde. Laat 10 min. staan. Het mengsel zou dan moeten schuimen doordat de gist actief is geworden.
3
Voeg de bloem, zout, ei, melkmengsel en gewelde rozijnen met het laatste deel champagne toe aan een grote mengkom en mix met een handmixer tot een egaal beslag. Leg een warme natte theedoek over de kom en laat een uur rijzen op een warme plek. Daarna hoort je beslag verdubbeld te zijn.
4
Roer je beslag voorzichtig en kort door zodat de lucht kan ontsnappen. Vul een bakje met 2 el olie. Verhit resterende olie in een (frituur)pan tot 180 graden. Leg alvast een bord klaar met een paar lagen keukenpapier erop. Haal een ijsschep of twee lepels door het bakje met olie zodat je beslag er makkelijk vanaf komt. Schep bollen uit het beslag en laat voorzichtig in de olie vallen. Keer de oliebollen na 3 min. om. Na ongeveer 6 min. zijn je oliebollen klaar, ze horen goudbruin te zijn. Schep uit de pan en leg op het bord met keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken. Herhaal totdat het beslag op is.
5
Meng de kaneel met de suiker. Serveer de oliebollen met de poedersuiker en kaneelsuiker.
6
Serveer met andere drankjes en hapjes van de oud & nieuw tafel.

In welke olie kun je oliebollen het beste bakken?

Oliebollen worden traditioneel gebakken in plantaardige olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie. Deze oliën zijn geschikt om te frituren en kunnen hoge temperaturen bereiken zonder te verbranden.

Hoe lang kun je verse oliebollen bewaren?

Verse oliebollen kunnen het beste binnen enkele uren na het bakken worden gegeten, als ze nog warm en knapperig zijn. Je kunt ze maximaal 1-2 dagen afgedekt bewaren op kamertemperatuur of in de koelkast, maar de textuur en smaak kunnen hierdoor achteruitgaan.

Hoe lang moet je oliebollen opwarmen in de oven, airfryer of magnetron?

De beste manier om oliebollen op te warmen is in de oven op 150-175 graden Celsius gedurende 5-10 minuten. In de airfryer kun je de oliebollen opwarmen op 150 graden Celsius gedurende 3-5 minuten. In de magnetron kun je de oliebollen opwarmen op maximaal vermogen gedurende 10-20 seconden per oliebol.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?