Creme Brulee Oliebol2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Crème brûlée oliebollen

Dol op crème brûlée en oliebollen? Combineer deze twee klassiekers tot een nieuwe oudjaarslekkernij! De oliebollen vullen we met een romige vanille custard en toppen we af met een gekaramelliseerde suikerlaag. Dit is dé ultieme combinatie van krokant en smeuïg. Een feestelijke afsluiter voor het jaar!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Crème brûlée oliebollen

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 20min
Kookmodus
1
Meng de gist met de lauwwarme melk en laat 5 min. staan. Meng de tarwebloem met het zout in een grote kom. Voeg het ei, 100 gr kristalsuiker en het vanille-extract toe aan de bloem. Giet geleidelijk het melk-gistmengsel erbij en roer tot een glad beslag. Laat het beslag afgedekt 60 min. rijzen op een warme plek, tot het in volume is verdubbeld.
2
Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan tot 180°C. Schep met een ijsschep bolletjes van het beslag in de olie en bak de oliebollen in 5–6 min. rondom goudbruin en gaar. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
3
Schep de vanille custard in een spuitzak met spuitmondje en laat 10 el van de custard apart. Snijd de oliebollen open en vul met de vanille custard. Smeer de bovenkant van elke oliebol in met 1 el vanille custard. Strooi hier een dunne laag kristalsuiker overheen.
4
Brand de suiker met een koksbrander tot deze gesmolten en gekaramelliseerd is. Laat even uitharden en serveer direct.

Onmisbaar bij Oud & Nieuw: oliebollen

Of je nu op een feest bent, of lekker op de bank de champagne popt om klokslag 12: oliebollen zijn hier onmisbaar. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om naturel of krentenoliebollen te halen bij de oliebollenkraam, maar je kan ze ook gemakkelijk zelf maken! Het leuke aan je eigen oliebollen maken, is dat je ze ook gelijk een heerlijke twist kan geven. Denk bijvoorbeeld aan deze crème brûlée oliebollen. We vullen een zelfgemaakte naturel oliebol met een romige vanille custard en toppen het af met een laagje vanille custard met suiker. Door dit kort te branden met een koksbrander, krijg je dat herkenbare suikerlaagje van een crème brûlée. Lekker zoet, knapperig én zacht tegelijkertijd.

Naast de crème brûlée oliebol is deze gevulde oliebol met MonChou en kersen ook een heerlijke variant. De naturel oliebol snijd je open, vul je met monChou en kersen en top je af met wat poedersuiker. Het ziet er feestelijk uit en het is heerlijk van smaak. Of wat dacht je van deze gevulde oliebollen met pistache? Pistache blijft een onmisbare trend en wij verwerken het dan ook graag in een oliebol. De oliebollen vullen we met pistachepasta en toppen we af met gehakte pistachenoten en poedersuiker.

Liever een kleine twist geven aan je oliebol? Dan raden we deze appel-kaneel oliebollen met karamelsaus aan. De subtiele touch van appel en kaneel zorgt voor een licht zoetje aan de oliebollen. Top af met karamelsaus of laat het eventueel achterwege voor als je niet fan bent van deze zoete smaak.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk
  • Gluten
  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via