Ingelegde Groenten2
Niveau
Beginner
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Ingelegde groenten

Ingelegde groenten zijn ideaal om als topping op sandwiches te gebruiken. Of in wraps of salades. Deze frisse, knapperige groenten op zuur geven meteen een smaaksensatie aan je gerecht. Combineer bijvoorbeeld met de mini Turkse pizza’s!

 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Ingelegde groenten

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 15min
Kookmodus
1
Breng in een steelpan de wittewijnazijn, het water en de kristalsuiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur uit. Laat iets afkoelen.
2
Snijd de komkommer, rode ui, wortel en radijsjes in dunne plakjes. Snijd de jalapeño in dunne ringen.
3
Doe de gesneden groenten samen met de peperkorrels in een schone weckpot of glazen pot.
4
Giet de warme inmaakvloeistof over de groenten tot ze volledig onder staan. Sluit af en laat minimaal 1 uur afkoelen en intrekken. Bewaar in de koelkast.

Zelf ingelegde groenten maken

Met ingelegde groenten geef je kleur, een beetje pit én extra smaak aan je gerecht. Natuurlijk kan je gewoon een potje uit de supermarkt halen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf je eigen ingelegde groenten te maken. Of je nu kiest voor lekker knapperige komkommer, rode ui met pit of een mix van verschillende groenten, het is altijd een goede toevoeging aan je gerecht.

Groenten inleggen, ook wel inmaken genoemd, wordt al eeuwenlang gedaan. Niet alleen voor een lekker smaakje, maar vooral om groenten langer te bewaren. Het inleggen in azijn was een goede methode om bacteriën te doden. Daardoor bleven de groenten veel langer goed. Zuurkool, augurk en kimchi zijn hier voorbeelden van. Tegenwoordig worden ingelegde groenten vooral voor de extra smaak gebruikt. De combinatie van het fris-zure, met soms ook een zoete toets, maakt dat ingelegde groenten passen bij heel veel verschillende maaltijden. Vaak wordt het gebruikt bij salades en sandwiches, maar je kan het ook als topping over kleine borrelhapjes gebruiken.

Niet alleen is het inleggen van groente handig en lekker, het staat ook nog eens leuk in je keuken. De gekleurde groenten in glazen potjes vallen meteen op op het aanrecht of op een plankje. Vaak vind je in dit soort potjes komkommer, paprika of ui, maar je kan er eigenlijk instoppen wat je wil. Experimenteer eens met een ander soort groente en voeg wat chili toe voor extra pit.

De ingelegde groenten zijn het lekkerst als je ze eerst een paar dagen hebt laten staan. Als een potje eenmaal open is, blijft het weken tot maanden goed in de koelkast. Blijf wel altijd goed opletten en ruik en proef altijd voor gebruik.

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?

    Gemaakt door Eatertainment

    Delen via